Ako postupak uklanjanja jajnika ošteti jajovode žene ili dovede do uklanjanja jednog ili oba jajovoda, žena može imati poteškoća da zatrudni. U ovom slučaju, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom. Ali ako su jajovodi u redu, onda žena sa jednim jajnikom može dobro reagovati na tretmane plodnosti i neće imati problema sa plodnošću.

Koji su razlozi za uklanjanje jajnika?

Jednostrana ooforektomija je hirurška procedura za uklanjanje jednog jajnika. U mnogim slučajevima se uklanjaju i jajovodi. Većinu vremena, ooforektomija i histerektomija se rade zajedno. Uklanjanje oba jajnika nije neophodno ako bar jedan jajnik funkcioniše ispravno. Ali u sledećim uslovima, vaš jedan jajnik može biti uklonjen.

1. Ciste jajnika

Vrećice ispunjene tečnošću na površini ili u jajniku nazivaju se cista jajnika. Mnoge žene koje imaju ciste na jajnicima ne pokazuju simptome, ali žene sa velikim cistama ili sindromom policističnih jajnika mogu pokazati druge znakove osim bola. U tom slučaju, vaš jajnik može biti uklonjen.

2. Rak jajnika

Rak jajnika počinje u jajniku kada su ćelije mutirane i razmnožavaju se na nekontrolisan način. Žene sa porodičnom istorijom raka dojke ili raka jajnika su podložnije raku jajnika. Tako rak može navesti ženu da razmisli o uklanjanju jajnika.

3. Endometrioza

Tokom menstrualnog ciklusa, sluznica unutar materice se odvaja i izlazi iz vagine, što se naziva menstruacijom. Međutim, to se ne dešava ako žena ima endometriozu. Kod endometrioze, sluznica materice ili tkiva materice rastu iz materice. Ako tkivo materice dođe do jajnika, žene doživljavaju bol, što može dovesti do uklanjanja jajnika.

4. Apsces

U mnogim slučajevima, usled infekcije, u jajniku se formira džep gnoja - to se naziva apsces. U tom slučaju će možda morati da se ukloni jajnik.

Možete li zatrudneti sa jednim jajnikom?

Žene sa jednim jajnikom brinu zbog porođaja ili operacije uklanjanja jajnika ali i dalje mogu da zatrudne i sa jednim. Sve dok je jajnik još uvek u telu proizvodi zdrava jajašca za fuziju zdravih ćelija, šanse za trudnoću sa jednim jajnikom su iste kao i sa dva. U stvari, još uvek možete zatrudneti ako imate jedan jajovod i jedan jajnik. Još jedan faktor od kojeg zavisi trudnoća je starost majke. Žene starije od 40 godina mogu imati malo poteškoća sa začećem sa jednim jajnikom.

Efekti na plodnost sa jednim jajnikom

Šanse da zatrudnite sa jednim jajnikom jednake su šansi da zatrudnite sa dva jajnika. Ono što igra važnu ulogu u plodnosti je razlog za uklanjanje jajnika. Trudnoća sa jednim jajnikom rizikuje šanse za plodnost. Da, ako je jajnik morao biti uklonjen zbog ozbiljnih stanja, onda to smanjuje šanse za plodnost.

Najznačajniji aspekt začeća sa jednim jajnikom je da on treba da bude pored zdravog jajovoda. Jajovodi vise u blizini jajnika i nisu pričvršćeni za njih. Njihova primarna uloga je da uhvate jaje kada se oslobodi iz jajnika. Ako jaješce može da stigne do materice kroz cev, onda nema problema sa plodnošću. Svakog meseca jajnici naizmenično oslobađaju jaješce. Ako je prisutan samo jedan jajnik, jaje se i dalje normalno oslobađa svakog meseca. Ako jajnik nije u blizini jajovoda, sve dok je zdrav, jajna ćelija može doći do jajovoda. Kroz ovu cev, ona stiže do materice. Međutim, ovo povećava šanse za ektopičnu trudnoću .

Kako zatrudneti sa jednim jajnikom?

Trudnoća sa jednim jajnikom može izgledati nezgodno, ali svakako nije nemoguće. Ovulacija se odvija normalno kod većine žena sa jednim jajnikom, i ove žene nemaju drugih problema u trudnoći, iako neke žene mogu imati problema sa plodnošću jer ovuliraju ređe. Kada žena sa jednim jajnikom koja želi da zatrudni ima zabrinutost zbog svog stanja, treba da razgovara sa lekarom. Pratite ove korake da povećati šanse eventualno:

Korak 1

Poseta lekaru je prvi korak. Vaš lekar može predložiti ultrazvuk da proveri da li jedan jajnik funkcioniše ispravno. Uz pomoć ultrazvuka, vaš lekar će potvrditi da li jajnik oslobađa jajne ćelije u pravo vreme ili ne. Biće urađeni i drugi testovi kako biste bili sigurni da se ne suočite sa drugim komplikacijama koje bi mogle narušiti plodnost.

Korak 2

Držite kalendar pri ruci dok pokušavate da zatrudnite. Označite svoje dane ovulacije. Žene obično ovuliraju između 11. i 21. dana svog menstrualnog ciklusa, računajući od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Korak 3

Potražite znake ovulacije. Doživećete promenu cervikalne sluzi. Tokom ovulacije, bazalna telesna temperatura se može povećati. Dakle, ne propustite ove znakove.

Korak 4

Spermatozoidi mogu da prežive u telu žene nekoliko dana, dok jajne ćelije mogu da prežive samo manje od 24 sata nakon ovulacije. Dakle, imajte intmini odnos kada ovulirate ili čak i pre toga, to će povećati šanse za trudnoću.

Korak 5

Da, biće vam teško da sačekate da vidite te plave linije na testu štapića za trudnoću, ali sačekajte još malo. Uradite testove na trudnoću dve nedelje nakon ovulacije. Ako je rezultat negativan, ponovite postupak u sledećem menstrualnom ciklusu. Možda će vam trebati nekoliko meseci da zatrudnite, ali nemojte se obeshrabriti; nastavite da pokušavate. Međutim, ako ne možete da zatrudnite u roku od 6 do 12 meseci, ponovo posetite lekara.

Za početak, važno je da ispratite sledeće korake:

  1. Jedite hranu bogatu antioksidansima i folnom kiselinom.
  2. Prestanite sa konzumiranjem alkohola i pušenjem.
  3. Vežbajte redovno.
  4. Održavajte zdravu težinu.
  5. Imajte vaginalni odnos tako što ćete pratiti svoju plodnost.
  6. Izbegavajte direktan kontakt sa pesticidima i štetnim hemikalijama i zagađivačima.

Ako imate nedoumicu ili dilemu u vezi sa svojom trudnoćom, slobodno razgovarajte sa svojim akušerom.

Saveti

Ako ne ovulirate pravilno, lekar vam može dati lekove za plodnost. Uzmite ih na vreme. U takvim slučajevima možete ići na potpomognutu reproduktivnu tehnologiju.

Mogu li zatrudneti bez jajnika?

Ne, ne možete zatrudneti prirodnim putem bez jajnika. Da biste zatrudneli bez prisutnih oba jajnika, možete se odlučiti za metodu vantelesne oplodnje.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko