Dok sve trudnice sanjaju o savršenom iskustvu porođaja, pomisao na neuobičajene i neželjene komplikacije koje mogu nastati nikada im ne izlaze iz glave. Kada je žena trudna, prirodno je da brine o mogućim stvarima koje bi mogle poći naopako. Jedno od pitanja koje bi moglo zabrinjavati buduću mamu je da se njena beba rodi sa neobično velikom glavom.

Uglavnom, makrocefalija je benigna, ali u nekim slučajevima može ukazivati na komplikacije ili osnovno zdravstveno stanje u mozgu, kao što je tumor na mozgu.

Makrocefalija se dalje može klasifikovati na proporcionalnu i disproporcionalnu makrocefaliju. U slučaju proporcionalne makrocefalije, glava bebe je odgovarajuće veličine za njeno telo (tj. beba ima veliku glavu i veliko telo). U slučaju nesrazmerne makrocefalije, glava je veća od tela deteta. Ljudi sa velikim glavama i velikim lobanjama su obično zdravi. Međutim, isto se ne može reći za one sa neproporcionalnom makrocefalijom. Razlog za ovo stanje (i da li se može lečiti ili ne) može odrediti zdravlje deteta.

Šta uzrokuje veliku glavu kod beba?

Makrocefalija je obično simptom drugih stanja. Postoje različiti razlozi za veliki obim glave kod beba.

1. Hidrocefalus

Hidrocefalus, čije doslovno značenje je 'voda na mozgu', je stanje koje se javlja kada dođe do nakupljanja tečnosti u lobanji, što uzrokuje oticanje mozga. Dodatna tečnost može izvršiti pritisak na mozak i dovesti do oštećenja mozga i drugih zdravstvenih komplikacija. Ovo stanje takođe može izazvati fizička, razvojna i intelektualna oštećenja u mozgu. Zbog toga je neophodna medicinska intervencija kako bi se sprečilo da ovo stanje izazove ozbiljne komplikacije.

2. Benigna porodična makrocefalija

Benigna porodična makrocefalija je genetsko stanje odgovorno za makrocefaliju. Ako novorođenče sa velikom glavom ima porodičnu istoriju veće veličine glave od prosečne, tada će mu biti dijagnostikovana benigna porodična makrocefalija. Međutim, ovo stanje nije teško; odojče rođeno sa velikom glavom možda neće imati zdravstvenih problema zbog toga. Ali, makrocefalija je povezana sa autizmom; veruje se da deca sa autizmom mogu imati veću stopu makrocefalije.

3. Problemi u mozgu

Poremećaji mozga kao što su tumori mozga mogu izazvati veliku glavu kod beba. Megalencefalija (kada novorođenče ima abnormalno veliki mozak) i hidranencefalija takođe mogu izazvati makrocefaliju. Hidranencefalija je retka vrsta cefaličnog poremećaja kod koje su u velikoj meri odsutne moždane hemisfere mozga, a na njihovom mestu su kesice ispunjene cerebrospinalnom tečnošću.

4. Unutrašnje krvarenje u mozgu

Trauma lobanje može izazvati unutrašnje krvarenje i oticanje mozga, što može dovesti do privremene makrocefalije.

5. Infekcije u mozgu

Infekcije mozga mogu uzrokovati oticanje mozga i lobanje, što može uzrokovati makrocefaliju.

Neki drugi uzroci makrocefalije su:

 • Rahitis
 • Sotosov sindrom
 • Određeni metabolički uslovi
 • Hronični subduralni hematom
 • Drugi genetski sindromi

Znaci makrocefalije

U slučaju benigne porodične makrocefalije, osim velike glave, nikakvi drugi simptomi nisu vidljivi. Ali, ako beba ima makrocefaliju zbog nekog osnovnog zdravstvenog stanja, mogu se primetiti sledeći simptomi:

 • Zastoji u razvoju
 • Glava koja brzo raste
 • Spori rast tela u poređenju sa rastom glave
 • Mentalne smetnje
 • Epilepsija
 • Autizam

Kako se dijagnostikuje makrocefalija?

Pedijatar može dijagnostikovati makrocefaliju rutinskim fizičkim pregledom. Ako misli da beba možda ima makrocefaliju, može dalje predložiti testove snimanja.

1. Fizički pregled

Kao deo rutinskog fizičkog pregleda, lekar će meriti obim glave bebe pri svakoj poseti. Lekar takođe može da oseti meku tačku (fontanelu) na bebinoj lobanji. Ako lekar primeti da je došlo do povećanja veličine glave prekovremeno tokom rutinskog pregleda i dijagnostikuje makrocefaliju, može predložiti testove snimanja kako bi se potražile abnormalnosti u mozgu.

2. Skeniranje

Kompjuterizovana tomografija (CT) koristi računar i rotirajuće rendgenske mašine koje pomažu u stvaranju poprečnih ili trodimenzionalnih slika. CT skeniranje će omogućiti lekaru da proveri meka tkiva i obris lobanje i tačku deformiteta.

3. Magnetna rezonanca

Test magnetne rezonance koristi magnetno polje i radio talase za proizvodnju jasnih i detaljnih slika mozga i nervnog sistema. Ovaj test glave je bezbolan, neinvazivan test i omogućava lekaru da dijagnostikuje uzrok makrocefalije i preporuči tretman za istu.

3. Ultrazvučno skeniranje

Ultrazvučno skeniranje koristi zvučne talase za stvaranje slike tela. Ovo skeniranje se sprovodi tokom trudnoće radi dijagnoze makrocefalije. Rutinski prenatalni ultrazvučni pregled sproveden u kasnom 2. tromesečju ili ranom 3. tromesečju može pomoći u dijagnozi ovog stanja.

Lečenje makrocefalije

Lečenje makrocefalije zavisiće od osnovnog uzroka. Na primer, novorođenčetu sa benignom porodičnom makrocefalijom možda neće biti potrebno nikakvo lečenje. Dijagnoza će definisati tretman za ovo stanje. Neke od mera lečenja su objašnjene u nastavku.

Operacija: U nekoliko slučajeva makrocefalije, može se predložiti operacija.

Vrsta operacije zavisiće od stepena otoka mozga i njegovog potencijalnog uzroka. Na primer, vrste operacija tumora na mozgu i hidrocefalusa biće različite.

Oralni lekovi: U nekim retkim slučajevima, lekar može predložiti oralne lekove za kontrolu oticanja moždanog tkiva.
Druge opcije lečenja: Ako je makrocefalija posledica genetskog stanja ili je povezana sa nekim drugim osnovnim zdravstvenim stanjem, možda će biti potrebno doživotno lečenje. Ove opcije lečenja uključuju sledeće:

 • Radna terapija
 • Govorna i jezička terapija
 • Fizikalna terapija
 • Bihevioralna terapija

Da li se makrocefalija može sprečiti?

Pošto je ovo stanje prisutno pri rođenju ili se javlja zbog drugih urođenih mana, teško je sprečiti makrocefaliju. Za sada ne postoji poznat način da se ovo stanje spreči.

Bebe sa benignom porodičnom makrocefalijom obično dobro odrastaju i ne suočavaju se sa bilo kakvim komplikacijama. Ovo stanje možda neće uticati na njihov nivo inteligencije ili zdravlje. Ali, ako dete ima makrocefaliju zbog nekog drugog stanja, uzrok istog će odrediti njegov rast. Mnoga deca sa ovim stanjem imaju tendenciju da dožive kašnjenje u razvoju, poremećaje napada i druge slične komplikacije.

Makrocefalija kod novorođenčadi može biti zbog benignog uzroka ili posledica ozbiljnog problema. Ako ste trudni i imate zabrinutosti u vezi sa ovim stanjem, konsultujte se sa svojim lekarom. Oni mogu isključiti ovo stanje u kasnom drugom ili ranom tromesečju trudnoće. Ako ste već dočekali svog mališana, vodite ga na rutinske preglede. Lekar vaše bebe će moći da dijagnostikuje stanje (ako postoji) i predloži najbolji mogući tretman.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore