Stanje je poznato da je teško dijagnostikovati, i iako se retko može izlečiti, postoje tretmani za ublažavanje simptoma. Ejmi Šumer je otkrila da ima endometriozu, hroničnu bolest u kojoj tkivo slično tkivu koje oblaže matericu raste izvan materice. Šumer (42) je odgovarala na kritike da joj je lice izgledalo natečenije nego obično u nedavnim medijskim nastupima.

„Uživala sam u povratnim informacijama i razmišljanjima o svom izgledu kao i sve žene skoro 20 godina. I u pravu ste, trenutno mi je lice naduvenije nego normalno. Imam endometriozu, autoimunu bolest o kojoj svaka žena treba da zna. Postoje neke medicinske i hormonske stvari koje se dešavaju u mom telu trenutno, ali ja sam dobro". Endometrioza je uobičajeno stanje koje utiče na procenjeno od 1 do 10 žena. Uprkos tome što pogađa toliko žena, stanje je dobilo nadimak „propuštena bolest” je je žene slabo se razumeju, često se odbacuju i teško je rano dijagnostikovati je.

„Kao i svaka hronična bolest, stvari mogu da se razbuktaju tokom menstruacije, uz određene fizičke aktivnosti, pa čak i u vezi sa ishranom kod nekih pacijenata. Opseg simptoma je toliko širok da zaista zavisi od obima bolesti“, rekla je dr.Samena Rahman, sertifikovana akušerka ginekolog i osnivač u Centru za ginekologiju i kozmetiku u Čikagu, rekla je za Healthline.

Kako endometrioza može dovesti do osećaja otečenosti

Žene sa endometriozom često imaju krvarenje između menstruacija, bolne cikluse ,bolan odnos, i bol pri mokrenju ili defekaciji.

„Otok celog tela nije uobičajen simptom, ali osećaj otečenosti je uobičajena pritužba“, rekla je dr.Čandrika Rao, akušer sertifikovan od strane ginekologa sa Pediatrik Medical Group. Sasvim je moguće zatrudneti sa endometriozom, ali mnoge žene, posebno one u kasnoj fazi endometrioza, imaju problema sa začećem. U mnogim slučajevima, stanje može biti asimptomatsko i otkriva se da imaju to stanje tek kada se proceni neplodnost. Stanje se javlja učetiri etape, pri čemu je prvi stadijum najblaži, a četvrti najteži. Kod endometrioze četvrtog stadijuma, na primer, debele adhezije se mogu naći u celom karličnom području.

„Endometrioza može biti iscrpljujući poremećaj, ali je često slučajan nalaz. Nemaju svi koji imaju endometriozu teške simptome“, kaže Rao.

Šta uzrokuje endometriozu

Nije jasno šta uzrokuje endometriozu, ali se smatra da je multifaktorska. Neki istraživači sumnjaju da je stanje uzrokovano „retrogradnim menstruacijama koje se javljaju kada menstrualna krv teče nazad kroz jajovodi i u karličnu šupljinu. Smatra se da krv sadrži ćelije endometrijuma iz sluzokože materice koje se lepe za druge karlične organe, zgušnjavaju se i krvare svakog meseca tokom menstruacije. To veruju i drugi stručnjaci da je endometrioza uzrokovana genetskim faktorima, hormonskom disfunkcijom, prošlim operacijama i problemima unutar imunološkog sistema. Faktori rizika uključuju porodičnu istoriju, nepostojanje trudnoće, rani početak prvog menstrualnog ciklusa, urođene defekte materice, nizak indeks telesne mase, opstrukciju menstrualnog toka i kratki menstrualni ciklusi koja traje manje od 27 dana, prema Rahmanu. Endometrioza je povezana sa većim rizikom od rane menopauze.
.
Endometrioza se ne može sprečiti, međutim, postoje različite strategije uključujući hormonsku kontrolu rađanja, vežbanje i modifikacije u ishrani, koje mogu uticati na količinu estrogena u telu, što utiče na debljinu sluzokože materice i smanjuje rizik od njenog razvoja.

Kako se dijagnostikuje i leči endometrioza

Pregled karlice će se obično prvo obaviti kod žena koji imaju bilo koji od simptoma povezanih sa endometriozom. U zavisnosti od simptoma, testovi snimanja, kao što je ultrazvuk, takođe se mogu naručiti da bi se potražili abnormalni rast ili ciste na jajnicima. Međutim, laparoskopija, vrsta minimalno invazivne operacije koja se radi da bi se pogledala unutrašnjost karlice, je jedini način na koji lekar može potvrditi dijagnozu endometrioze
„Ne treba vam operacija za adekvatan tretman. Najčešće se dijagnostikuje klinički zbog bola u karlici i rešava se lekovima“, rekla je Rao.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu TikTok/psychologywithdrana