Mnogi parovi imaju problema sa začećem, a na to u jednakoj meri može da utiče plodnost i žena i muškaraca. O ženskoj plodnosti se, međutim, mnogo više govori nego o plodnosti muškaraca, iako lekari ističu da je globalni trend u svetu upravo to da sve više pripadnika "jačeg pola" ima problem sa plodnošću.

Postoje brojne stvari koje utiču na plodnost muškaraca, a stručnjaci ističu da o svemu tome treba voditi računa još od detinjstva, ističe urolog dr Gusein Sadikov za wday.ru.

Faktori koji negativno utiču na plodnost muškaraca

1. Nezdrav životni stil, uključujući pušenje cigareta, prekomernu konzumaciju alkohola, svakodnevno višesatno sedenje, neki su od faktora koji negativno utiču na plodnost.

"Alkohol ima loš efekat na zdravlje, ometa funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, jetre, pankreasa i mnogih drugih organa. Takođe smanjuje i reprodutkivne funkcije. Glavni štetni efekat nikotina je sužavanje krvnih sudova, što ometa iskrahu ćelija i tkiva, a dovodi i do poremećaja s*ermatogeneze", rekao je dr Sadikov.

2. Nezdrava ishrana, što podrazumeva konzumiranje brze i obrađene hrane u velikim količinama. Urolog ističe da je jako važno ograničiti unos ovakve hrane koja negativno utiče na reproduktivno zdravlje muškaraca. Vremenom takva ishrana dovodi i do gojaznosti, što ometa metaboličke procese i loše utiče na plodnost.

3. Svakodnevno višesatno sedenje dovodi do "začepljenja" u karličnim organima, tvrdi dr Sadik.

4. Takođe, loše neuropsihološko stanje utiče na reproduktivno zdravlje muškaraca, a urolog tu naročito izdvaja probleme sa snom, koji dovode do umora, depresije i e*ektilne disfunkcije. Kao posledica toga, razvija se hronični prostatitis, a nakon toga se značajno pogoršava i reproduktivno zdravlje.

5. Se*sualno prenosive bolesti mogu da utiču na zadnji deo uretre, što dovodi do infekcije epididimisa odnosno cevi na zadnjem delu tes*isa, a dr Sadik upozorava da sve to može da se odrazi na plodnost.

BONUS VIDEO:

"KADA STE ČULI DA NEKI MUŠKARAC IDE REDOVNO KOD UROLOGA?" Genetičarka za Kurir o osnovnim razlozima neplodnosti u Srbiji:  Kurir TV

(Yumama/N. Z.)