Hromotubacija, takođe nazvana hromopertubacija, je procedura koja se izvodi tako što se rastvor plave boje ubacuje u jajovode kao deo procesa. Ova procedura utvrđuje da li postoji bilo kakva blokada u jajovodima koja uzrokuje bilo kakvu smetnju za trudnoću. Iako se ovaj test radi da bi se razumeli uzroci neuspeha začeća, trebalo bi da se sprovede opsežno ispitivanje pre nego što obavite ovu proceduru.

Zašto se vrši hromotubacija?

Procedura hromotubacije se sprovodi da bi se utvrdio razlog za poteškoće u trudnoći tokom procene neplodnosti. Tokom bilo kakvih blokada u jajovodu, jajne ćelije ne mogu proći iz jajnika u matericu. Ovo opet sprečava jajne ćelije da stignu do spermatozoida, što neće dovesti do trudnoće. Slično tome, ako se otkriju blokirana oba jajovoda, može se dijagnostikovati neplodnost .

Šta se dešava tokom hromotubacije?

Hirurški uređaj opremljen kamerom postavlja se u trbušni otvor kroz mali rez, negde ispod pupka. Ovo pomaže lekarima da pregledaju unutrašnje organe - u ovom slučaju jajovode. Pre postavljanja laparoskopa, uteralni manipulator, aparat sličan kameri, postavlja se kroz vaginu i grlić materice u matericu.

Zatim se koristi kateter za ubrizgavanje boje u matericu, a jajovodi se prate uz pomoć laparoskopske kamere da bi se videlo da li se boja izliva sa drugog kraja cevi. Nema blokade ako boja lako izlazi sa drugog kraja. Međutim, ako boja ne izađe, to ukazuje na blokadu. To može ukazivati na ožiljke ili endometriozu.

Rizici od hromotubacije

Hromotubacija se izvodi kao deo laparoskopije. Kao i kod bilo koje hirurške procedure, zahteva anesteziju i uključuje neke rizike, koji uključuju:

  • Povreda organa u abdomenu
  • Gubitak krvi
  • Oštećenje nerva
  • Alergijske reakcije na anesteziju
  • Ugrušci krvi
  • Ožiljno tkivo

Za odvajanje organa i jasnu vidljivost, gas se ubrizgava u abdomen tokom operacije. Ovaj gas bi mogao biti jedan od najčešćih uzroka i uobičajenih posledica postupka. Hromotubacija može biti lažno naznačena ako pacijent ima povredu stomaka, bilo kakvu prethodnu komplikaciju nakon operacije ili alergijsku reakciju na anesteziju.

Tretman hromotubacijom

Ako se uradi laparoskopija sa hromotubacijom i otkrije blokada, manji tretmani i procedure mogu pomoći u lečenju.

1. Resekcija jajovoda

Često, hirurzi mogu da isprave blokadu tokom laparoskopske operacije. Endometrioza ili veze koje blokiraju cevi mogu biti resecirane. Međutim, ovo ne garantuje nužno plodnost . Često oštećenja u kanalima koja se ne mogu popraviti mogu biti posledica začepljenja. To bi takođe moglo biti zbog začepljenja koje je rezultat pritiska ugrađenog u kanal zbog bloka. Čak i ako se jajovodi reseciraju u vreme operacije, to možda neće uvek funkcionisati na duge staze jer bi se ožiljci mogli vratiti čak i nakon procesa zarastanja.

2. Uklanjanje jajovoda

Ako hirurg veruje da kanali imaju unutrašnje oštećenje nakon izvođenja hromotubacije, hirurg može predložiti uklanjanje jer možda više nikada neće normalno funkcionisati. Uklanjanje jajovoda ne znači da pacijentkinja ne može da zatrudni. Onaće, međutim, morati da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji da bi zatrudnela. Uz pomoć VTO-a, spermatozoidi i jajne ćelije se susreću u petrijevoj posudi u laboratoriji, gde se embrion postavlja direktno u matericu.

Druge opcije testiranja

S obzirom na to da je hromotubacija hirurška procedura, mnoge pacijentkinje tokom godina biraju neinvazivne i nehirurške metode za utvrđivanje bilo kakve blokade. Nekoliko opcija su histerosalpingogram i sonosalpingografija. Obe ove procedure traju manje od 10 minuta i ne zahtevaju anesteziju ili operaciju.

1. Histerosalpingogram

Histerosalpingogram je procedura koja koristi kontrast koji se unosi u matericu pre rendgenskog snimka. Rendgen otkriva da li se kontrast izliva iz jajovoda ili ne.

2. Sonosalpingografija

Sonosalpingografija je mesto gde se mehurići vazduha unose u matericu. Kada se to uradi, uzima se sonogram da bi se videlo da li mehur izlazi iz jajovoda ili ne.

Prilikom utvrđivanja plodnosti para putem ispitivanja, neophodno je utvrditi da li su jajovodi blokirani. Postoje različiti načini da se to uradi, a laparoskopija je jedan od najboljih načina. Pored procene jajovoda, laparoskopija ispituje organe karlice koji uključuju matericu, jajnike i druge okolne organe. Endometrioza i ožiljna tkiva su stanja koja se mogu utvrditi laparoskopijom. Laparoskopija sa hromotubacijom utvrđuje uzrok neplodnosti i predstavlja dijagnostičku proceduru za utvrđivanje više informacija o jajovodima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mama pokazala kako se dete igra u blatu TikTok/ cleidianeolivei19