Jajovodisu dve tanke cevčice, po jedna sa svake strane materice, koje pomažu da se zrelo jaješce odvede od jajnika do materice. Ovo se može javiti na jednoj ili obe strane i uzrok je neplodnosti kod do 30% žena. Začepljenje jajovoda može uticati na plodnost. Neobično je da žene sa blokiranim jajovodima dožive bilo kakve simptome. Mnogi sa ovim stanjem pretpostavljaju da je njihova plodnost u redu ako imaju redovne menstruacije. Ovo nije uvek tačno. Svakog meseca, kada dođe do ovulacije, jaješce se oslobađa iz jednog od jajnika. Putuje iz jajnika, kroz jajovode i ulazi u matericu. Spermatozoid takođe treba da pliva od grlića materice, kroz matericu i kroz jajovode da bi stigla do jajašca. Oplodnja se obično dešava dok jaje putuje kroz jajovod. Ako su jedna ili obe jajovodne cevi začepljene, jajna ćelija ne može da stigne do materice, a spermatozoidi ne mogu da dođu do jajašceta, sprečavajući oplodnju i trudnoću. Takođe je moguće da jajovod ne bude potpuno blokiran, već samo delimično. Ovo može povećati rizik od tubalne trudnoće ili vanmaterične trudnoće, kako prenosi Very Well Family.

Simptomi

Za razliku od anovulacije , gde nepravilni menstrualni ciklusi mogu ukazivati na problem, blokirani jajovodi retko izazivaju simptome. Prvi „simptom“ začepljenih jajovoda je često neplodnost. Ako ne zatrudnite nakon godinu dana pokušaja (ili nakon šest meseci, ako imate 35 godina ili više), vaš lekar će naručiti specijalizovani rendgenski snimak kako bi proverio vaše jajovode, zajedno sa drugim osnovnim testiranjem plodnosti. Specifična vrsta blokirane jajovodne cevi koja se zove hidrosalpinks može izazvati bol u donjem delu stomaka i neobičan vaginalni iscedak, ali neće svaka žena imati ove simptome. Hidrosalpinks je kada blokada uzrokuje širenje jajovoda (povećanje prečnika) i punjenje tečnošću. Tečnost blokira jajašce i seme, sprečavajući oplodnju i trudnoću. Međutim, neki od uzroka začepljenja jajovoda mogu imati svoje simptome. Na primer, endometrioza i inflamatorna bolest karlice mogu izazvati bolne menstruacije i bolne seksualne odnose.

Simptomi koji mogu ukazivati na infekciju karlice uključuju:

 • opšti bol u karlici
 • bol tokom se**ualnog odnosa
 • vaginalni iscedak neprijatnog mirisa
 • groznica
 • mučnina i povraćanje
 • jak bol u donjem delu stomaka ili karlice (u akutnim slučajevima)

Akutne infekcije karlice mogu biti opasne po život. Ako imate visoku temperaturu ili jak bol, odmah se obratite lekaru ili idite u najbližu hitnu pomoć.

Uzroci

Najčešći uzrok začepljenja jajovoda je iInflamatorna bolest karlice kao rezultat polno prenosive bolesti, iako nisu sve karlične infekcije povezane sa polno prenosivim bolestima.

Drugi potencijalni uzroci začepljenja jajovoda uključuju

 • Trenutna ili istorija polno prenosivih bolesti, posebno hlamidija ili gonoreja
 • Istorija infekcije materice uzrokovane abortusom ili pobačajem
 • Istorija rupture slepog creva
 • Istorija abdominalne hirurgije
 • Prethodna ektopična trudnoća
 • Prethodna operacija koja uključuje jajovode, uključujući i ligaciju jajovoda
 • Endometrioza

Dijagnoza

Blokirani jajovodi se obično dijagnostikuju specijalizovanim rendgenskim snimkom koji se naziva histerosalpingogram ili HSG. HSG je jedan od osnovnih testova plodnosti koji se naručuje za svaki par koji se bori da zatrudni. Test uključuje stavljanje boje kroz grlić materice pomoću male epruvete. Kada je boja na mestu, snimaju se rendgenski snimci karličnog područja. Ako je sve normalno, boja će proći kroz matericu i jajovode i prosuti se oko jajnika i u karličnu šupljinu. Ako boja ne prođe kroz jajovode, možda imate začepljen jajovod. Važno je znati da 15% žena ima „lažno pozitivnu sliku“, pri čemu boja ne prolazi kroz matericu i ulazi u cev. Čini se da je blokada tačno tamo gde se spajaju jajovod i materica. Ako se to dogodi, lekar može ponoviti test drugi put ili naručiti drugi test da potvrdi.

Ostali testovi koji se mogu naručiti uključuju ultrazvuk, eksploratornu laparoskopsku hirurgiju ili histeroskopiju (u kojoj se tanka kamera postavlja kroz grlić materice da bi se pogledala materica). Takođe se može naručiti analiza krvi za proveru prisustva antitela na hlamidiju (što bi značilo prethodnu ili trenutnu infekciju).

Lečenje začepljenih jajovoda

Ako imate jedan otvoren jajovod i inače ste zdravi, možda ćete moći da zatrudnite bez previše pomoći. Vaš zdravstveni radnik može vam dati lekove za plodnost da povećate šanse za ovulaciju na strani sa otvorenim jajovodom. Ovo nije opcija, međutim, ako su oba blokirana. Važno je napomenuti da je ovaj lek propisan da vam pomogne da zatrudnete, ali neće deblokirati začepljen jajovod. Isto tako, vežba ne može da deblokira začepljen jajovod. Jedina stvar koja može pomoći da se deblokira začepljen jajovod je operacija, ali nije uvek uspešna. Evo šta treba da znate o operaciji blokiranih tubusa, kao i o VTO -u i podvezivanju jajovoda.

Laparoskopska hirurgija

U nekim slučajevima, laparoskopska hirurgija može otvoriti blokirane jajovode ili ukloniti ožiljno tkivo. Nažalost , ovaj tretman ne funkcioniše uvek. Šanse za uspeh zavise od toga koliko godina imate (što mlađi, to bolje), koliko je loša i gde je blokada, kao i od uzroka blokade. Ako postoji samo nekoliko adhezija između jajnika, onda su šanse da zatrudnite nakon operacije dobre. Ako imate začepljen jajovod koji je inače zdrav, imate 20% do 40% šanse da zatrudnite nakon operacije.

Vaš rizik od vanmaterične trudnoće je veći nakon operacije za lečenje blokade jajovoda. Vaš lekar bi trebalo da vas pažljivo prati ako zatrudnite i da vam bude na raspolaganju da vam pomogne da odlučite šta je najbolje za vas.

Međutim, hirurška popravka nije uvek najbolja opcija. Situacije koje mogu biti bolje za VTO uključuju prisustvo značajnog plašenja, umerenu do tešku endometriozu ili umerenu do tešku neplodnost muškog faktora. Vaš lekar vam može pomoći da proverite da li bi hirurška popravka ili odlazak direktno na VTO tretman bilo najbolje za vašu situaciju.

Vantelesna oplodnja

Pre pronalaska vantelesne oplodnje (VTO), ako operacija popravke nije uspela ili nije bila opcija, žene sa blokiranim jajovodima nisu imale mogućnosti da zatrudne. Upotreba VTO-a omogućava začeće.

VTO tretman uključuje uzimanje lekova za plodnost za stimulaciju jajnika. Zatim, koristeći iglu vođenu ultrazvukom kroz zid vagine, vaš lekar izvlači jajašca direktno iz jajnika. U laboratoriji se jajne ćelije sastavljaju sa semenom muškarca ili donatora semena. Nadajmo se da će se neka od jajašca oploditi i nastati neki zdravi embrioni. Jedan ili dva zdrava embriona se biraju i prenose u matericu.

VTO potpuno izbegava jajovode, tako da blokade nisu bitne. Međutim, istraživanje je pokazalo da upaljen jajovod može značajno smanjiti šanse za uspeh. Ako imate hidrosalpinks (jajovod pun tečnosti), vaš lekar može preporučiti operaciju za uklanjanje jajovoda. Zatim , nakon oporavka od operacije, VTO se može pokušati.

Preokret jajovodne ligacije

Operacija podvezivanja jajovoda je trajni oblik kontrole rađanja, obično poznat kao "vezivanje jajovoda". Postoje različite vrste vezivanja jajovoda. Mogućnosti obuhvataju da hirurg reže jajovode, obmotava ih, steže ih ili stavlja u njih specijalizovane zavojnice. Ideja je da se namerno blokiraju jajovodi tako da spermatozoidi ne mogu da dođu do jajašca. Značajan broj žena kasnije požali zbog podvezivanja jajovoda — bilo gde od 20% do 30%. Dobra vest je da iako se ova vrsta kontrole rađanja smatra trajnom, ona se može preokrenuti za mnoge žene. Hirurška popravka jajovodne ligacije je veća verovatnoća da će biti uspešna nego kod žena koje imaju operaciju jajovoda za popravku blokada uzrokovanih bolestima. Mikrohirurška popravka je često jeftinija od vantelesne oplodnje i košta čak upola po porođaju. Stope uspeha su generalno odlične za mikrohirurški preokret jajovoda. Za žene mlađe od 40 godina, stopa trudnoće nakon dve godine iznosi 90%. Za žene starije od 40 godina, stopa uspeha varira između 40% i 70%.

Prevencija

Većina blokiranih jajovoda je uzrokovana infekcijama karlice. Većina – ali ne sve – ovih infekcija je uzrokovana seksualno prenosivom infekcijom. Redovni skrining za polno prenosive bolesti, kao i česta provera zabrinjavajućih simptoma, važan je korak u prevenciji jajovodne neplodnosti. Ako se polno prenosive bolesti ili infekcija karlice uhvati dovoljno rano, lečenje može pomoći u sprečavanju razvoja ožiljnog tkiva. Međutim, većina infekcija nije akutna i često ne dovodi do znakova ili simptoma. Ali „tiho“ ne znači bezopasno. Što je infekcija duže prisutna, veći je rizik od formiranja ožiljnog tkiva i stvaranja upaljenih ili začepljenih cevi. Kada se otkrije infekcija, važno je brzo lečenje antibiotikom. Lečenje infekcije ne garantuje da će jajovodi biti čisti. Antibiotici mogu ubiti samo bakterije. Bilo kakvo oštećenje ili ožiljno tkivo koje je formirano neće pomoći tretmanu antibiotikom. Međutim, lečenje bolesti može pomoći u sprečavanju daljeg oštećenja i može povećati verovatnoću da će tretman plodnosti ili kasnija hirurška popravka biti uspešna.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako se bebama snima grudni koš TikTok/overtime