"Kao i kod svake žene, trudnoća je zaista bila veoma poseban i divan period u mom životu. Još uvek se smejem čuvši komentar svog pedijatra „Vi ste gugl majke“. Da, zaista, tehnologija nam je omogućila pristup informacijama koje su naši roditelji otkrili putem pokušaja i grešaka. Za njih se dešavalo sve što se dešavalo i ono što se dogodilo nije se moglo poništiti. Jedva da su znali razlog, uzrok i posledicu bilo čega. Naši deda i baka nisu bili tako ljubazni da objašnjavaju stvari. Još se pitam kako nas je majka rodila a da nije napravila ni jedan ultrazvučni snimak. Život se menja. Mnogo se menja.

Informacije su bogatstvo. Ali to zavisi od toga koliko vam treba i koliko uzimate. Ovde bih volela da ispričam iskustvo svoje trudnoće sa nisko ležećom posteljicom bez upuštanja u mnogo tehničkih detalja. Znaćete razlog dok budete čitali.

Uživala sam u svakom danu trudnoće. Onda, jednog lepog dana 19. januara 2018. u mojoj 19. nedelji trudnoće, dobila sam crvenu mrlju na gaćicama. Bilo je to više od mrlje i manje od krvarenja. Srce mi je drhtalo kao bilo šta. Uplašena, odmah sam pozvala ginekologa. Savetovala mi je da odem u obližnji centar za ultra zvuk i nazovem odatle kada se skeniranje završi.

Tada je bilo skoro 9.30. Požurili smo u obližnju ordinaciju i morali smo da čekamo skoro sat vremena jer je radiolog upravo otišao kući. Trebalo bi da kažem da je taj jedan sat bio večnost. Neprestano sam plakala. Osećala sam pokrete poput leptira na početku nedelje, nisam imala pojma šta se dešava unutra. Nakon zabrinjavajućeg čekanja, doktor se pojavio i odmah je nastavio da me skenira. Kada je stavila opremu za skeniranje preko mog stomaka, osetila sam snažan udarac. Hvala Bogu, vratio se kiseonik. Nakon što je skeniranje završeno, rečeno mi je da imam nisko ležeću posteljicu i da treba potpuno da mirujem.

Šta je nisko ležeća placenta?

Placenta je veliki organ koji se razvija tokom trudnoće. Filtrira sve štetne materije i uklanja ugljen-dioksid iz krvi bebe. Pričvršćuje se za zid materice obično na gornjoj strani. Povezuje se sa vašom bebom preko pupčane vrpce. Kada se posteljica postavi blizu otvora grlića materice, stanje se dijagnostikuje kao nisko ležeća posteljica. Kada je veliko krvno tkivo blizu otvora grlića materice, vrlo je prirodno da se epizode ​​krvarenja često javljaju.

Šta treba da radite?

Ja nisam doktor. Reči i izrazi koje sam koristila u ovom tekstu mogu biti pogrešni. Ali samo želim da proširim svest o tome kod svih trudnica.

  • Odmor, odmor, odmor.. Ovo je mantra. Placenta je definitivno važan organ, kao i svaki drugi, koji čuva vašu bebu. Epizode ​​krvarenja mogu uticati na zdravlje majke i bebe. Potpuni odmor u krevetu je najbolji za vas i vašu bebu. Kada kažem odmorite se u krevetu, mogu potpuno da zamislim koliko bi to bilo teško. Mnogo sam se pitala zašto moj period trudnoće nije protekao glatko i zašto nisam mogla da budem kao druge žene koje trudnoću prođu kao vetar. Istovremeno, čula sam za ozbiljno komplikovane priče o trudnoći i ohrabrila se da sam u daleko boljoj poziciji. Samo osetite da su svi ovi napori da svoju slatku ljubav bezbedno donesete na Zemlju. A od trenutka kada se vaša beba rodi, nema odmora... Zato iskoristite ovo vreme!
  • Nemojte podizati teške predmete sa poda. Potražite pomoć kad god i gde god možete.
  • Koristite liftove umesto stepenica. Ne penji se gore-dole.
  • Izvinite, nema vođenja ljubavi!
  • Pridržavajte se saveta vašeg ginekologa. Primenjena mi je tableta progesterona (naša opcija je oralna ili vaginalna). Uzmajte sve tablete i lekove bez greške.
    Prestanite da istražujete svoje zdravstveno stanje. Da, razumem. Kada sam počela da se bavim istraživanjem, mnoge negativne i tužne priče su se samo fiksirale u moj um i ubijale su me. Ako zaista želite nešto da pročitate, samo stanite i preskočite kada naiđete na neko negativno iskustvo.
  • Okružite se optimističnim ljudima koji vas u svakom trenutku mogu dovesti u srećno raspoloženje. Oni su veoma važni.
  • Bez čučnjeva, sklekova, saginjanja ili bilo kakvih vežbi.

I da, imala sam sasvim normalan (vaginalni) porođaj.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Gde beba najviše voli da spava TikTok/qbonmike