Direktorica opšte prakse dr Tara Shah kaže: „Menstruacija i simptomi menopauze različito utiču na sve žene. Ponekad njihov uticaj zaista može izazvati poteškoće u svakodnevnom životu. Postoji mnogo opcija za postupanje sa njima o kojima vaš lekar opšte prakse može da vas posavetuje – pa se obratite za pomoć ako nešto nije u redu.”

Vaši ciklusi se menjaju tokom godina, a kada su u pitanju perimenopauza i menopauza, talasi vrućine nisu jedini simptom koji treba tražiti. Neredovne menstruacije, anksioznost, promene raspoloženja i magla u glavi, mogu da počnu godinama pre nego što menstruacija prestane, i da se nastavi nakon toga. Ovo može imati veliki uticaj na vaš život, odnose i posao.

Profesorka Dame Leslei Regan kaže: „Ako imate problematične menstruacije, potražite pomoć“. Na kvalitet života takođe mogu ozbiljno uticati stanja kao što je endometrioza, gde tkivo slično sluzokoži materice raste na drugim mestima – ovo može uticati na žene bilo kog uzrasta.

Profesorka Dame Leslei Regan, ambasadorka ženskog zdravlja u Engleskoj, kaže: „Teške ili bolne menstruacije mogu ozbiljno uticati na živote žena, otežavajući učenje, rad i negu. Oni takođe mogu biti znak zdravstvenih stanja kojima je potrebna pažnja. Dostupan je tretman, pa pozivam sve žene da znaju znake problematičnog ciklusa.

„Ako vas menstruacija sprečava da nastavite sa svakodnevnim životom, nemojte oklevati da tražite savet. Vaša lokalna ordinacija opšte prakse mogu vas uputiti na pomoć koja vam je potrebna.” Ne patite u tišini. Lečenje može pomoći ako simptomi menstrualnog ciklusa ili menopauze izazivaju probleme.

Kada treba tražiti pomoć za bolove tokom menstruacije?
Ema Kornel, napredna medicinska sestra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kaže: „Ako patite od bolnih menstruacija ili osećate da stvari nisu tako normalne kao što su nekada bile – možda od kada ste prestali da koristite kontracepciju – zakažite pregled.

Evo nekih simptoma kojih treba da budete svesni:

  • Bol u donjem delu stomaka ili leđima (bol u karlici) koji bi mogao biti gori tokom menstruacije.
  • Menstrualni bol koji vas sprečava da obavljate svoje normalne aktivnosti.
  • Bol prilikom mokrenja ili pražnjenja creva tokom menstruacije.
  • Mučnina, zatvor, dijareja ili krv u mokraći ili izmetu tokom menstruacije.
  • Bol tokom ili posle seksa.
  • Poteškoće u trudnoći.
  • Teški ciklusi kada morate da koristite mnogo uložaka ili tampona, ili možete prokrvariti do odeće.

'Ne očajavajte - ima svetlosti na kraju tunela'

Kada je Karen (56) iz Londona počela da doživljava maglu u glavi, lupanje srca i nesanicu, to je pripisala tome da je starija mama i stresu na poslu. Onda je njen lekar opšte prakse bacio bombu.

„Simptomi menopauze vam se prikradaju i mogu se umešati u sve što vam se dešava u životu. Dobila sam drugo dete sa 38 godina i bilo je teško da se raspetljam kada sam iscrpljena zbog male dece od onoga što je bila menopauza. Prvi pravi simptom je bila nesanica, ali kada je moja ćerka počela dobro da spava, to nije nestalo. Zatim su usledile promene raspoloženja, razdražljivost i lupanje srca, za koje sada znam da su posledica hormonalnih promena. Ali u to vreme sam radila u izdavačkoj kompaniji i takođe sam bila pod stresom i preopterećena rokovima. Pošto sam imala Mirenu hormonsku spiralu za kontrolu rađanja, nisam imala menstruaciju, tako da nisam videla nikakve promene. I tek kasnije sam dobila navale vrućine, tako da mi nije palo na pamet da su magla u glavi i loša koncentracija simptomi rane menopauze. Ponekad sam osećala da je sve u mojoj glavi.

„Nije mi palo na pamet da su to simptomi rane menopauze“

„Kada sam imala 43 godine, imala sam navale vrućine, a nakon testova dijagnostikovan sam kao postmenopauza. Lekar opšte prakse je predložio HNL, ali ja sam otišla i pokušla sam sve vrste stvari da se izborim sa tim, kao što su biljni suplementi i akupunktura. Svi su malo pomogli, ali se i dalje nisam osećala dobro. Tako da sam se sa 50 godina vratila u ordinaciju opšte prakse. Uzela sam listu svojih simptoma i istražila šta je bilo dostupno, tako da sam imala ideju šta želim. Doktor je bio zaista dobar i izašla sam sa hormonskom terapijaom koja je ista kao i hormoni izgubljeni tokom menopauze. Osećala sam se kao da mi nedostaju. Sada radim kao zdravstveni i vellnes trener, pomažući ženama da razumeju menopauzu i šta mogu da urade da se osećaju bolje, uključujući dobar san, ishranu i vežbanje. Ako vas muče simptomi, ne očajavajte. Možda će biti potrebno mnogo podešavanja i strpljenja, ali konsultovanje sa lekarom opšte prakse i vođenje računa o svom načinu života mogu vam pomoći da se ponovo osećate dobro. Ako hormonska terapija nije prava za vas, vaš lekar opšte prakse može da vas posavetuje o najboljem postupku. Na kraju tunela je svetlo.”

„Moj lekar opšte prakse mi je rekao: „Ti najbolje poznaješ svoje telo”

Šazia je godinama patila od obilnih menstruacija pre nego što joj je dijagnostikovana endometrioza.
„Najbolja stvar koju možete da uradite za sebe je da odvojite vreme da zaista znate šta vaše telo radi i zašto“, kaže Šazija (40) iz Hertfordšira.

„Imala sam veoma bolne, obilne menstruacije od svoje 14. godine, a kada sam imala 20 godina, moj lekar opšte prakse je rekao: 'Hajde da te pregledamo'.

Šazija je poslata na skeniranje karlice jer je doktor mislio da boluje od sindroma policističnih jajnika, ali je pokazalo da su joj materica i jajnici zdravi.

„Tek kada sam imala 25 godina, kada sam se vratila kod lekara opšte prakse i rekla, 'Vidi, nešto zaista nije u redu', uradila sam još neke testove. Onda sam imao godinu dana isprobavala razne tablete.”

Na kraju, Šaziju je dijagnostikovana endometrioza, zahvaljujući lekaru opšte prakse koji se specijalizovao za zdravlje žena. Njena prva operacija se dogodila sa 26 godina; imala je još jednu operaciju sa 35, a treću prošle godine.

„Završila sam sa odličnim lekarom opšte prakse koji je bio dobro upućen u stanje“, kaže Šazija. „Ona bi mi rekla: 'Ako si zabrinuta, poznaješ svoje telo bolje od bilo koga, pa zašto ne bismo istražili?' Zaista sam srećna.”

U najgorem slučaju, endometrioza, koju Šazia opisuje kao „agresivnu“, izazivala je bolne menstruacije svake dve nedelje koje su trajale skoro sve to vreme.

„Upravljanje bolom je velika stvar. Imala bih flastere za toplotu, boce sa toplom vodom i lekove protiv bolova. Umor i bol znače da se čitava vaša rutina može srušiti."

šazia preporučuje vođenje dnevnika simptoma i ako neko sumnja da ima to stanje, da zamoli lekara opšte prakse za ispitivanja. „Uvek recite: „Ja dobro poznajem svoje telo, to su stvari koje doživljavam – to može biti endometrioza.“

'Moraš naučiti da budeš sam svoj advokat'

Kada je Rejčel (43) iz Londona rečeno da ima sindrom policističnih jajnika nikada nije čula za to. Kada je saznala više, pitala se da li bi uopšte ostvarila svoj san da postane mama.
Simptome policističnih jajnika imam od ranih tinejdžerskih godina. Menstruacije nisu bile redovne i mama me je vodila kod doktora koji je rekao da će se sve s vremenom smiriti. Ali dve godine kasnije stvari su bile iste, pa smo se vratili. Ovog puta mi je rečeno da sam „jedna od srećnika“ jer sam imala menstruaciju svakih četiri do pet meseci.

„Preselila sam se iz Australije u London sa 24 godine i objasnila svoje probleme sa menstruacijom lekaru opšte prakse. Bila sam zbunjena kada me je pitao da li imam višak dlačica na licu – iako jesam – ili se borim da smršam.

„Potom me je poslao na testove koji su pokazali da imam policistične jajnike. Nikad nisam čula za to. Dao mi je neke štampane flajere i rekao da ne mogu mnogo da urade dok ja ne poželim da imam porodicu.

„Tada sam otkrio da policistični jajnici mogu izazvati komplikacije u trudnoći, što me je zabrinulo jer sam znala da želim da imam decu.
Ali našala sam dobrotvornu organizaciju Veriti, koja podržava one sa policističnim jajnicima. Od tada sam volonter i poverenik. Morate naučiti da budete sami sebi zagovornik, jer stanje zahteva doživotno upravljanje.

Policističnu jajnici su složeno endokrino stanje, sa simptomima kao što su nepravilni ciklusi, višak malja, gubitak kose, akne i depresija. Takođe ste više izloženi riziku od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka endometrijuma.

„Mršavljenje sa policističnim jajnicima je veoma izazovno, ali gubitak između 5-10% viška moje težine je bio dovoljan da uspostavim normalan ciklus – i sada sam ponosna mama troje male dece.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mi kao društvo moramo biti štit Wanted/Mondo