Uz određenu pažnju i mere predostrožnosti, imate dobre šanse da zatrudnite, kako prenosi Parenting First Cry.

Studija o pobačajima pokazala je da žene koje su pobacile dva puta imaju šansu da ne iznesu treću trudnoću u oko 17 do 25%. Dakle, nakon dva pobačaja, šanse za zdravu trudnoću su 75 %. U slučaju trećeg pobačaja, još uvek postoji 65 % šanse da imate zdravu trudnoću.

Ako pokušavate da ponovo zatrudnite nakon pobačaja, evo nekoliko stvari koje treba imati na umu.

1. Oporavite se emocionalno

Pobačaji mogu izazvati emocionalni preokret u vama. Osetićete akutni osećaj gubitka i doživeti niz negativnih emocija. Važno je da zapamtite da ne morate odmah da počnete da pokušavate da ponovo zatrudnite. Možete sačekati dva ili više menstrualna ciklusa pre nego što pokušate ponovo. Sasvim je moguće da posle nekog vremena nećete odmah tražiti fizičku intimnost. To je normalno. Odvojite vreme da se potpuno izlečite. Međutim, ako zatrudnite u roku od šest meseci nakon pobačaja, vaše šanse za zdravu trudnoću će se povećati.

2. Fizički se oporaviti

Nakon pobačaja, vašoj endometrijskoj sluznici treba neko vreme da se potpuno oporavi. Vaše telo treba da bude spremno da prihvati sve promene koje trudnoća donosi, pre nego što zatrudnite. Ako požurite sa napola oporavljenim telom, postoji šansa da ćete se ponovo suočiti sa pobačajem. Zbog toga lekari savetuju ženama da sačekaju nekoliko meseci.

3. Konsultujte lekara

Ako osećate da ste spremni da ponovo zatrudnite, obratite se ginekologu. On može predložiti plan ishrane, testove i tretmane za opovratak vašeg tela u potpuno zdravlje. Ovo može značajno smanjiti sve šanse za komplikacije tokom trudnoće.

4. Pažljivo nadgledajte

Apsolutno je neophodno da vodite računa o sebi i pažljivo pratite svoje zdravlje ako pokušavate da zatrudnite nakon pobačaja. Pobrinite se da počnete da brinete o svom telu, prestanite da pušite, da pijete. Počnite da se hranite zdravo i redovno vežbate. Takođe možete početi sa suplementima folne kiseline. Zdravo telo je bolje opremljeno da zadrži i neguje trudnoću. Takođe možete redovno posećivati svog lekara da biste obavili opšti zdravstveni pregled u danima koji prethode trudnoći.

Oko 10 do 20 % svih trudnoća završava se pobačajima. Postoje razni uroci zbog kojih se trudnoća izgubi, ali važno je razumeti razlog iza toga i učiniti sve što je u vašoj moći da to popravite. Na ovaj način možete biti sigurni da ćete doživeti zdravu i uspešnu trudnoću. Takođe, nemojte gubiti nadu ako pobacite; uz odgovarajuću negu, možete ostvariti svoj san. Sve što vam je potrebno je pažljivo planiranje i briga o sebi.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay