Ukoliko želite i planirate bebu, dobro bi bilo da preduzmete neke korake koji će vam poboljšati zdravlje, a samim tim i povećati šanse za zdravu trudnoću. Takođe, ako ste već počeli da radite na začeću, nije kasno da uvedete neke promene, koje će vam možda pomoći.

Evo šta treba da preduzmete tri meseca pre začeća, kako biste se bolje pripremili za trudnoću.

Tri meseca pre začeća

Započnite pripremu za začeće odlaskom na preglede, kako biste opšte zdravlje doveli u red.

Idite na pregled

Većina stručnjaka saglasna je sa tim da su lekarski pregledi važan prvi korak pre nego što počnete da "radite na bebi", a savet je da ga uradite i vi i partner.

"Razumevanje ginekološke istorije pacijentkinje i prošlih iskustava sa trudnoćom je veoma važno u procesu planiranja nove, zdrave trudnoće", kaže profesor ginekologije dr Džon Sasman.

Očistite ormarić s lekovima

Ako vam je ormarić s lekovima napunjen pilulama protiv glavobolja, alergija, konstipacije i slično, vreme je da ga "pretresete" jer neki od sastojaka mogu da utiču na plodnost ili da naškode plodu. Najbolje je da o tome porazgovarate i sa lekarom.

Prestanite da uzimate kontracepciju

Zvuči vrlo očigledno, ali u zavisniosti od toga koju kontracepciju koristite, postoje različiti saveti o tome kada je najbolje da prestanete da je koristite.

Na primer, prezervative možete da prestanete da koristite bukvalno tog dana kada odlučite da želite bebu, ali kada su u pitanju pilule za kontracepciju ili neke druge vrste hormonske kontracepcije, saveti su različiti. Neke žene počnu da ovuliraju odmah nakon što prestanu da uzimaju oralne kontraceptive, drugima treba i po više meseci, piše parents.com.

Idite kod zubara

Mnoge žene ne razmišljaju o zubima kada pokušavaju da zatrudne, ali bolesti desni se povezuju sa prevremenim porođajem, zato je važno da odete na kontrolu i pre nego što zatrudnite.

Pobrinite se za hronična zdravstvena stanja

Ukoliko imate neke hronične zdravstvene probleme i bolesti, poput povišenog pritiska, problema sa tiroidnom žlezdom, dijabetesom, epilepsijom, srčanim bolestima, važno je da ih uz pomoć i savete lekara pre trudnoće stavite pod kontrolu.

Dva meseca pre začeća

Vreme je da poradite na ishrani i da se pobrinete da unosite sve važne vitamine. 

Povećajte unos vitamina i povrća

Zdrava, izbalansirana ishrana značajno će doprineti vašem zdravlju, a time i šansama da zatrudnite. Unosite povrće, voće, žitarice i proteine, a u dogovoru sa svojim lekarom i prenatalne vitamine, među kojima je možda i najvažnija folna kiselina.

Sredite kilažu

Stručnjaci ističu da gojaznost predstavlja faktor rizika za određene komplikacije u trudnoći, poput povišenog pritiska, preeklampsije, gestacijskog dijabetesa... Zbog toga je savet da pre trudnoće dođete do zdrave telesne težine, kako biste smanjili rizik.

Takođe, i premršavnost nosi svoje rizike, poput prevremenog porođaja i niske porođajne težine.

Imajte na umu da žene različitih tipova tela mogu da imaju zdrave trudnoće, zato se ne opterećujte previše brojkama na vagi, već gledajte da se zdravo hranite i budete fizički aktivni.

Mesec dana pre začeća

Mesec dana pre nego što počnete da pokušavate da zatrudite, fokusirajte se na izbacivanje loših navika.

Prestanite da pušite

Imajte na umu da pušenje može da utiče na plodnost, na rast i razvoj ploda, može da poveća rizik od prevremenog porođaja, da ošteti pluća i mozak bebe, da poveća rizik od obilnog krvarenja tokom trudnoće i porođaja.

Takođe, treba da znate da je i pasivno pušenje štetno, zbog čega je važno da ni vaš partner ne puši.

Prestanite da pijete alkohol

Ne postoji količina alkohola za koju se u trudnoći može reći da je bezbedna, a rizici su mnogi – prevremeni porođaj, oštećenje mozga ploda, niska porođajna kilaža, pobačaj, mrtvorođenost...

Ograničite unos kofeina

Ne morate potpuno da izbacite kofein, ali je važno da pazite na to koliko pijete kafe, čaja i drugih napitaka i namirnica koje ga sadrže. Smatra se da unos veći od 300 miligrama dnevno može loše da utiče na plodnost i trudnoću, povećavajući rizik od pobačaja, prevremenog porođaja i male porođajne težine.

Vodite računa o svom zdravlju i kada počnete da radite na bebi, svakako ćete se bolje osećati, a usput ćete i povećati sebi šansu da ugledate one dve crtice koje priželjkujete.

BONUS VIDEO:

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)