Ginekolozi često govore da mnoge žene počinju da je uzimaju prekasno: folnu kiselinu treba da uzimate već kada počnete da planirate trudnoću. U suprotnom, zakasnele ili nedovoljne doze mogu se odraziti na razvoj embriona.

Šta je uopšte folna kiselina? Reč je o važnom vitaminu koji telo ne može samo da proizvede, već se unosi kroz ishranu, a trudnice i žene koje žele da zatrudne moraju da pojačaju unos folne kiseline.

Folna kiselina je zapravo vitamin B9, koji telu daje potrebne folate folne kiseline za metaboličke procese i stvaranje ćelija i krvi. Telu je potrebno dovoljno folne kiseline da bi se jajna ćelija mogla dobro spojiti sa spermatozoidom i da bi se folikul mogao implantirati. Zato je važno početi sa uzimanjem folne kiseline već sa prvim planiranjem potomstva. Onog trenutka kada ste konstatovali trudnoću, lekari obavezno prporučuju folnu kislinu kroz suplementaciju, kao dodatak ishrani.

Nije važno da li želite da zatrudnite prirodnim putem ili ćete ići na vantelesnu oplodnju, ovaj vitamin bi trebalo početi što pre sa uzimanjem. Za skladištenje dovoljnih količina folne kiseline telu je potrebno nekoliko nedelja i zato porazgovarajte sa svojim ginekologom o količini i dinamici uzimanja suplemnta.

S druge strane, nedostatak folne kiseline može da izazove neke poteškoće u razvoju embriona kao što su srčana mana, usporen razvoj centralnog nervnog sistema i druge.

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr

Izvor: Yumama