Vitamin C ima jako važnu ulogu u opštem zdravlju i jačanju imuniteta. Kada se pomene ovaj vitamin, većina prvo pomisli na pomorandže i zaista ga ovo voće sadrži, oko 70 miligrama u jednoj pomorandži.
Međutim, ono što mnogi ne znaju je da ga u nekim drugim namirnicama ima i mnogo više.
1. Šipurak – u 100 gr ima 550mg vitamina C
Ove bobice sadrže 10 puta više vitamina C od citrusa. Da bi plodovi ispustili maksimum hranljivih materija u vodu, a vitamini ne bi bili uništeni, ne treba da ih kuvati. Blago izgnječen šipurak prelijte kipućom vodom, ostavite na vatri oko tri minuta, zatim ostavite poklopljeno da stoji 15 minuta i procedite. Ali ovaj metod nije najbolji.
2. Crvena i zelena paprika – u jednoj paprici 312mg vitamina C
Paprika, dakle, ima oko tri do četiri puta više vitamina C nego pomorandža. Ovo povrće takođe sadrži i vitamina A koji je važan za zdravlje očiju.
3. Crna i crvena ribizla – u 100 gr sadržii 200mg vitamina
Šaka ovog bobičastog voća sadrži više vitamina C od limuna i pomorandže. Zbog toga je snažan antioksidans, odnosno štiti krvne sudove od upale i usporava proces starenja. Pored toga, ribizla je korisna za dijabetičare. Čajevi sa ribizlom podržavaju rad gastrointestinalnog trakta, dobro deluju kod bolesti grla i prehlade.
4. Brokoli – u 100gr ima 130mg vitamina C
Ovo povrće iz porodice krstaša sadrži oko 130 mg vitamina C, kao i veliku količinu vlakana uz samo 30 kalorija po porciji. Da biste sačuvali što više hranljivih sastojaka iz brokolija savet je da ga ne kuvate odnosno da ga kuvate na pari ili pečete.
5. Kivi – u jednoj voćki oko 70mg vitamina C
Porcija kivija (okvirno to su dva kivija) sadrži 137mg vitamina C. Ovo ukusno voće je takođe bogato kalijumom i bakrom.
6. Kelj – oko 80mg vitamina C
Pored dvostruko većeg preporučenog dnevnog unosa vitamina A i sedam puta veće količine vitamina K, porcija sirovog povrća obezbeđuje vam 80 mg vitamina C. Ovo povrće takođe daje značajnu dozu minerala i masnih kiselina, piše parents.ru.
7. Sok od grejpfruta – 250ml oko 70mg vitamina C
Kao i sve citrusne voćke, i grejpfrut je bogat vitaminom C, kao i vitaminima A, D, B, mineralima uključujući magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, mangan, cink i bakar. Zahvaljujući tom obilju vitamina i minerala, grejpfrut ima neverovatan efekat na funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, bubrege i kosti.
BONUS VIDEO:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.