Pušenje u trudnoći ima brojnih štetnih uticaja na zdravlje bebe, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da ova loša navika (ili samo izloženost duvanskom dimu u trudnoći) povećava za 23 odsto rizik od mrtvorođenosti, rizik od urođenih deformiteta za 13 odsto, a povećava i rizik od spontanih pobačaja, respiratornih problema i iznenadne smrti bebe, prenosi bebesymas.com.

Jaka je i veza između pušenja u trudnoći i prevremenog porođaja. Naučnici sa Univerziteta Kembridž su otkrili da žene koje su konzumirale duvan u trudnoći imaju 2,6 puta veći rizik od prevremenog porođaja u poređenju sa trudnicama koje ne puše.

"Znamo duži vremenski period da pušenje u trudnoći nije dobro za bebu, ali naša studija pokazuje da je potencijalno mnogo opasnije nego što se ranije mislilo", rekao je Gordon Smit, direktor Departmana za akušerstvo i ginekologiju pri Univerzitetu Kembridž.

Duplo veće šanse za prevremeni porođaj i malu kilažu na rođenju

Studija objavljena u Internacionalnom žurnalu epidemiologije je takođe pokazala da pušenje u trudnoći četiri puta povećava rizik od male kilaže na rođenju, time povećavajući rizik od potencijalno opasnih komplikacija, kao na primer problema sa disanjem i infekcijama.

Da bi izveli studiju, naučnici su analizirali 4.200 žena koje su primljene u bolnicu između 2008. i 2012. godine, a ukupno 914 njih su bile uključene u analizu o pušenju. Od toga, 78,6 odsto žena je reklo da nisu bile izložene duvanskom dimu tokom trudnoće, 11,7 odsto je bilo povremeno izloženo dimu, a 9,7 odsto trudnica je bilo stalno izloženo duvanskom dimu.

U poređenju sa ženama koje nisu uopšte bile izložene cigaretama tokom trudnoće, kod onih sa stalnom izloženošću je zabeležen 2,6 puta povećan rizik od prevremenog porođaja, a 4,1 puta je bio veći rizik da beba ima malu kilažu na rođenju.

Novorođenčad čije su majke pušile tokom trudnoće su u proseku bila 387 grama lakša nego bebe čije majke nisu pušači, što je više od 10 odsto kilaže prosečnog novorođenčeta. To povećava rizik da beba ima malu kilažu na rođenju (2,5 kilograma ili manje), što je povezano sa većim rizikom od razvojnih i zdravstvenih problema kasnije tokom života.

Stručnjaci, uzimajući u obzir ova saznanja, apeluju na sve trudnice i žene koje planiraju trudnoću da prestanu da puše makar tokom trudnoće, a idealno i zauvek – time će učiniti dobro i sebi i bebi.

BONUS VIDEO:

Kako pušenje utiče na bebu u stomaku TikTok/femometerlife

(Yumama/N. Z.)