Za neke parove nije lako da se ostvare kao roditelji, začeće može biti prilično izazovan i dugotrajan proces.

Ginekolozi savetuju kojih navika se treba odreći da bi se povećala šansa za trudnoću:

Pušenje

Pušenje kod žena ubrzava proces starenja jajnih ćelija što može dovesti do rane menopauze i povećati rizik od neplodnosti.

Neka istraživanja pokazuju da pušenje može menjati strukturu i funkciju sperme, ali dobra je vest što je proizvodnja sperme konstantna pa ako vaš partner danas prestane sa pušenjem, šteta može biti umanjena.

Preterani unos kofeina

Nema potrebe za potpunim izbacivanjem kafe, ali smanjenje broja šoljica u danu je dobrodošlo. Istraživanja pokazuju različite rezultate na smanjenje plodnosti, ali dve šoljice dnevno su u redu.

Alkohol

Iako je nejasno koje točno količine alkohola utiču na plodnost, istraživanje je pokazalo da više od dve čaše dnevno mogu smanjiti plodnost i povećati vreme začeća. Ako planirate dete, pijte samo povremeno.

Premalo kretanja

Žene koje umereno vežbaju imaju nešto veće šanse za začeće od onih koje su nedovoljno fizički aktivne. Najbolje je započeti polako i onda polagano dizati tempo. Za početak parkirajte auto nešto dalje pa šetajte do odredišta. Umesto lifta, koristite stepenice.

Preterano vežbanje

Umereno vežbanje pogoduje začeću, ali preterano vežbanje može imati suprotan efekt. Jedno od mogućih objašnjenja za to je što preterano vežbanje može voditi u ozbiljan gubitak kilograma i hormonalni disbalans što može negativno uticati na redovitost menstruacije.

žena jede slatkiše.jpg
Shutterstock Žena jede slatkiše

Brza hrana

Iskustva pokazuju da svi imaju benefite od smanjenja šećera i nezdrave hrane, a povećanja unosa voća, povrća i zdravih masnoća. Balansirana ishrana pomoći će u održavanju vaše telesne težine i regulaciji insulina što značajno utiče na šanse za začeće.

Hronični stres

Nemoguće je eliminirati sav stres iz svakodnevnog života, ali neka istraživanja potvrđuju da nivo stresa utiče na mogućnost začeća, posebno ako je stres prisutan duže vreme.

Riba bogata živom

Neka riba sadrži visoki nivo žive što može negativno uticati na razvoj ploda i mogućnost zadržavanja trudnoće. Ako planirate začeće, izbegavajte ribe poput sabljarke, skuše, tune i morskog psa.

BPA

Bisfenol A hemijski je spoj koji možemo pronaći u raznim kućnim proizvodima. Endokrini je disruptor što znači da može uticati na hormonalne funkcije, a posebno na reproduktivne hormone.

Jedno je istraživanje otkrilo da žene kojima je dijagnostikovana neplodnost imaju značajno veći nivo bisfenola A u krvi od ostalih žena. Veći nivo ovog spoja u telu mogu smanjiti uspeh tretmana za plodnost. Izbegavajte skladištenje ili zamrzavanje hrane u plastičnim posudama, pijenje iz plastičnih boca i prebacite se na staklo.

(Yumama)