Kada odlučite da želite bebu, svaki dan koji prođe dok ne ugledate pozitivan test za trudnoću čini vam se kao godina. Brojni faktori utiču na šanse da ostanete u drugom stanju, ali postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste sebi povećali te šanse.

Pratite ovulaciju – od velike će vam pomoći biti da znate kada ste najplodniji.

Naučite kada dolazi do ovulacije – svačiji menstrualni ciklus je različit, a u zavisnosti od dužine ciklusa, ovulacija može da počne između 11. i 21. dana nakon prvog dana vaše prethodne menstruacije. Imajte na umu da bi svakako trebalo da dobijete menstruaciju između 12. i 14. dana posle ovulacije, pa će vam to pomoći da utvrdite kada tačno ovulirate, piše thebump.com.

Prepoznajte simptome ovulacije – najčešći simptomi su osetljivost grudi, nadutost, povećana želja za intimnim odnosima, izoštrenost čula ukusa, vida i mirisa.

Prestanite da uzimate pilule za kontracepciju – zvuči očigledno, ali ako želite da brzo zatrudnite, onda treba odmah da prestanete da uzimate pilule. U zavisnosti od toga koji oblik kontracepcije koristite, plodnost se ne "vraća" nužno baš odmah nakon prestanka korišćenja. Konkretno, kod pilula je nekad potrebno nekoliko nedelja da se telo reguliše i ovulira posle prestanka njihovog korišćenja.

Nemojte da imate "previše" intimnih odnosa – stručnjaci kažu da je najbolje da budete intimni jednom dnevno ili svaki drugi dan u periodu malo pre i posle ovulacije.

Ne opterećujte se pozama – isprobajte različite, ali ne opterećujte se time jer nijedna poza neće sprečiti da zatrudnite.

Zabavite se – ponekad parovi budu toliko fokusirani na trudnoću, da prestanu da uživaju u odnosu. Nije poenta da vam pokušaji da zatrudnite budu obaveza, zato se potrudite da se ne opteretite time previše.

Pridržavajte se zdravih navika – to podrazumeva da budete fizički aktivni kako biste što bolje pripremili telo za trudnoću. Takođe, dobro je da imate zdravu telesnu težinu jer gojaznost može negativno da utiče i na ovulaciju. Zdrava, balansirana ishrana je takođe važna jer može da poveća nivo progesterona, hormona koji je važan za odražavanje trudnoće, da podrži ovulaciju i implantaciju.

Počnite da uzimate prenatalne vitamine – nikada nije rano za to, posebno ako pokušavate da zatrudnite. Poseban akcenat pre trudnoće obično se stavlja na folnu kiselinu, koja je važna za razvoj bebinog mozga i kičme, a takođe dobro utiče i na ovulaciju i oplođenje.

Pazite koliko kofeina unosite – ne morate da se odreknete kafe, ali gledajte da ne preterujete u količini.

Izbegavajte alkohol – iako čaša vina tu i tamo neće da naškodi vašem reproduktivnom zdravlju, izbegavajte da pijete alkohol kada pokušavate da zatrudnite. Ne postoji bezbedna količina alkohola u trudnoći, a definitivno nećete znati tačan trenutak kada ste začeli.

Nemojte da pušite – pušenje se povezuje sa većim rizikom od pobačaja i ektopične tj. vanmaterične trudnoće. Takođe, pušači imaju niži nivo estrogena, što može da smanji šanse za ovulaciju, dok kod muškaraca može da utiče na količinu i kvalitet s*erme.

Izbegavajte stres – možda je potrebno samo da malo "usporite" da biste ostali u drugom stanju. Mnoge studije su utvrdile vezu između stresa i neplodnosti, zato se potrudite da budete što smireniji, koliko god daje teško. Bavite se stvarima koje vas umiruju i čine srećnim.

Koliko vremena treba da zatrudnite

Prema podacima klinike "Mejo", većina zdravih parova koji imaju česte i nezaštićene intimne odnose zatrudne u periodu od godinu dana. Prema jednoj studiji, 38 odsto parova je začelo posle mesec dana, 68 odsto posle tri meseca, 81 odsto posle šest meseci i 92 odsto posle 12 meseci.

Kada da potražite pomoć

Ukoliko imate manje od 35 godina, savet je da potražite pomoć ukoliko godinu dana bezuspešno pokušavate da ostanete u drugom stanju. Ako imate između 35 i 40 godina, već posle šest meseci bezuspešnih pokušaja se javite lekaru, a ako ste stariji od 40 godina, najbolje je da se konsultujete sa lekarom i pre nego što počnete da pokušavate.

Što ranije se utvrdi da li imate nekih problema, veće su šanse da ćete brzo zatrudneti.

BONUS VIDEO:

U SRBIJI SVAKI ŠESTI PAR IMA PROBLEM NEPLODNOSTI! Stručnjak ohrabruje na Kurir TV: Svako ima svoju priču, ali ih povezuje ista srž Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)