Žene koje koriste pilule za kontracepciju obično su sigurne da ne može doći do neželjene trudnoće, ali da li je to uvek tako? Nije! Možeš ostati trudna iako ih koristiš.

Nije retko da se govori o ženama koje su ostale trudne iako su redovno koristile pilule za kontracepciju. Iako su šanse male, šansa da se zatrudni i pored njih postoji, i to iz više razloga.

Kolike su šanse da zatrudnim ako koristim pilule svakodnevno?

Standardna pilula je efikasna 99,5 odsto ako je koristite potpuno pravilno, uzimate redovno i u isto vreme svakog dana. To znači da iako radite sve po pravilu ostaje 0,5 odsto šansi da zatrudnite.

Ako ste manje marljivi i ne pridržavate se potpuno uputstva, pilula postaje manje efikasna pa studije pokazuju da u tim slučajevima imate čak 5 odsto šanse da zatrudnite.

Zašto pilule nekada ne radi?

Postoji više razloga, a prvi je taj da možda niste uzimali pilulu prema uputstvu. Drugi razlog je ukoliko ste povraćali ili imali tešku dijareju nakon uzimanja pilule.

Takođe je važno da se uverite da pilula koju uzimate može efikasno da se koristi i sa drugim lekovima koje popijete, kao što su antibiotici ili lekovi za migrenu. Trebalo bi u uputstvu da piše koji lekovi mogu uticati na efikasnost kontracepcije, pa ga uvek dobro pročitajte.

Naravno, pored svega, uvek postoji šansa od 0,5 odsto da zatrudnite iako uzimate sve po pravilima.

Kako da znam da sam ostala trudna pored pilula?

Obično je prvi znak trudnoće izostanak menstruacije, kao i kod žena koje ne uzimaju pilule. Međutim, postoji mogućnost i da osetite neke druge rane znake trudnoće, kao što su peckanje, bolne ili teške grudi i blagi grčevi.

Nemojte da vas zbunjuje, ovo mogu biti i simptomi uzimanja pilula. Ipak, ukoliko pomislite da ima šanse da ste trudni, obavezno uradite test ili posetite ginekologa.

Nema čvrstih dokaza da pilula može da utiče na razvoj bebe, ali to ne znali ni da ne može. Tako da ukoliko posumnjate da ste trudni, obavezno proverite i prestanite sa uzimanjem pilula ukoliko se potvrdi.

Pilule za kontracepciju
Shutterstock Pilule za kontracepciju

Da li pilula može da utiče na testove za trudnoću?

Možda pomislite 'O Bože, piše da sam trduna ali zar pilula nema u sebi hormone koji mogu uticati na rezultate testa?'

Kratak odgovor je NE! Pilula ne utiče na rezultate testova na trudnoću.

Pilule sadrže hormon estrogen i progesteron, a test trudnoće samo traži da otkrije da li imate hormon trudnoće (HCG).

(Yumama/Madeformums)