Oporavak od carskog reza nije jednostavan, a ono što je možda i najbitnije za svaku majku koja se ovim načinom porodila, jeste da njena okolina shvati da joj je potrebna pomoć i podrška jer je imala ogromnu operaciju kako bi svoju bebu donela na svet.

Radost u kući se može osetiti u svakom trenutku zbog novopridošlice, doček je spreman i svi zaviruju u bebu kako bi je dobro osmotrili i shvatili na koga više liči, ali šta je sa mamom koja je tu bebu rodila? Beba je super, polako se razvija i sve njene potrebe biće namirene u svakom trenutku, ali mama je ta kojoj onaj najteži period tek sledi.

Nekoliko dana nakon carskog reza možete očekivati bolove, teško ćete da ustajete, nećete moći ni da se nasmejete lepo a da vas vaša rana ne opomene, pazićete šta jedete, imaćete vaginalno krvarenje, ali u svemu tome imaćete snage za svoje novorođenče, to ne brinite. Ono što ne treba da preskočite nikako jeste pomoć koju vam bilo ko iz okoline ponudi. Nemojte misliti da možete sve same jer ne možete, a i naprezanje će usporiti oporavak. Prihvatite svaku pomoć, angažujte prvenstveno svog muža jer je i on roditelj koliko i vi, a onda i mame, tetke, ujne, drugarice, koga god možete. Poštedite sebe u prvim danima i vaš oporavak će biti mnogo lakši i brži.

Većina majki se oporavi nakon četiri do šest nedelja, a evo šta možete da očekujete u danima nakon carskog reza:

Prvi dan - Medicinsko osoblje će vas podstaći da prošetate u prvih 12 sati nakon porođaja kako biste ublažili nakupljene gasove u stomaku. Posavetovaće vas i da pojedete nešto lagano čim osetite da možete.

Drugi dan - Sada ćete moći da se tuširate kao i obično, ali poslušajte savete koje vam zdravstveni radnici daju. Vaše pražnjenje creva možda neće biti redovno odmah nakon operacije, što je vrlo često i razlog zbog kog lekari preporučuju da isprobate lekove za omekšavanje stolice. Hrana bogata vlaknima i konzumiranje puno vode može da vam pomogne da podstaknete svoju probavu.

Bolnica, žena
Shutterstock Žena u bolnici

Trći dan - Spremite se na to da je nakon carskog reza nekada potrebno više vremena da se uspostavi dojenje nego nakon vaginalnog porođaja, posebno ako vam je ovo prva beba. Vaše zrelo mleko bi trebalo da dođe nakon trećeg ili četvrtog dana, a beba će pre toga moći da dobije kolostrum.

Nedelju dana kasnije - Verovatno ćete se fizički osećati bolje, ali je važno da ne preterujete. Zapamtite da ne treba da podižete ništa teže od vaše bebe. Ne zaboravite i staru poslovicu koja je vredna poštovanja - spavaj kada beba spava. Dovoljno odmora je od suštinskog značaja za mame koje su se porodile carskim rezom.

Četiri do šest nedelja kasnije - Vaša bol bi trebalo da bude minimalna, a u većini slučajeva je u ovom periodu i potpuno nestala. Sada verovatno lakše možete da obavljate napornije aktivnosti poput vožnje, vežbanja ili intimnih odnosa, ali ne preterujte i ne počinjite ništa dok vam doktor ne da odobrenje.

(Yumama)