Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TERAJU VAS DA STOJITE ALI VI NE MOŽETE: 7 stvari koje vam niko nije rekao da možete očekivati nakon carskog reza

Autor Radmila Ilić

Ovo je spisak stvari sa kojima će se suočiti svaka porodilja nakon carskog reza, iako vam niko nije rekao.

 Carski rez, porođaj Izvor: Shutterstock

Porođaj carskim rezom danas je mnogo češći nego ranije, a ta stopa se sve više povećava. Mnoge priče kruže o oporavku od carskog reza, svaka žena ima svoje iskustvo a Helena Birn, stručnjak za zdravlje i fitnes pre i posle porođaja i doktorka Kasija Gejter, specijalista za fetalnu medicinu, otkrile su šta možete očekivati posle carskog reza.

1. Doktorka kaže da faktor iznenađenja stvar koju je primetila kod žena koje su rodile carskim rezom.

"Morate se boriti sa mnogo bola, najgore u prva tri dana nakon porođaja. Način na koji rade trbušni mišići kada ustaješ iz kreveta, hodaš, držiš bebu... zbog svega ovoga će te boleti neko vreme, najmanje 6 nedelja."

Možda će vas zanimati

2. Imale ste veliku operaciju i samo protezanje je jako bolno.

"Jedna stvar koju mnoge žene ne znaju je da se nakon operacije ne osećaš kao da možeš da ustaneš. Sestra vas tera da stojite, jer tako radite na cirkulaciji i izbegavate krvne ugruške, ali ti osećaš da to ne možeš."

3. Zavisi od tvog nivoa bola, ali nakon operacije ćeš možda biti na jakim lekovima u prvih nekoliko dana, i oni se preko majčinog mleka mogu preneti na bebu.

"Mudro je odložiti dojenje za nekih 3 dana ako si na lekovima. A kada počneš da dojiš, osiguraj se da imaš dovoljno jastuka na i oko sebe tako da beba ne naleže na ranu od carskog reza."

 mame zele da promene termin carski rez_1143651527
Žena koja se porodila carskim rezom pokazuje ožiljak
Izvor: Shutterstock

4. Mnogi lekari kažu da ne možeš da vežbaš šest nedelja nakon porođaja, a istina je da ne možeš raditi intenzivne kardio vežbe. Ali ne zaboravi, hodanje je presudno. Pomaže cirkulaciji, a tvoj sistem limfne drenaže je presudan i nema vlastitu pumpu. Telo treba da je u pokretu.

"Samo 15 odsto trudnica zadovoljava preporučenu aktivnost hodanja od 30 minuta svakog dana. Nedostatak dobre fizičke aktivnosti može učiniti oporavak od carskog reza mnogo dužim."

5. Carski rez često može uzrokovati usporen sistem za varenje.

"Bolovi u crevima nisu šala. Drugi dan carskog reza, kada se tvoj sistem za varenje ponovo pokrene, može biti jako bolno."

 Stomak, bol, žena
Stomačni problemi nakon carskog reza
Izvor: Shutterstock

6. Odmah nakon carskog reza ali i nakon nekoliko nedelja, ključno je izvesti nešto što se naziva 'konstruktivni odmor'. Odvoji 10 do 15 minuta za ovo svakog dana.

"Lezi na pod na joga prostirci, podigni noge na kauč, kolena neka budu pod uglom od 90 stepeni, a ruke raširene. Ovaj položaj pomaže u oporavku jer smanjuje sav mehanički stres u telu. Omogućava da se oslobodite hronično napetih mišića u kukovima i donjem delu leđa."

7. Mnoge žene misle da ne treba da rade Kegelove vežbe nakon carskog reza, ali to je pogrešno. Kegelove vežbe treba da ti uđu u naviku.

"Mnogi carski rezovi izvode se nakon što je majka već duže vreme stiskala i imala kontrakcije."

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica