Žene u trudnoći idu redovno na preglede i vode računa o svom zdravstvenom stanju jednako kao i o zdravstvenom stanju bebe koja raste i razvija se u njihovoj materici. Međutim, kada se porodi i na svet donese najlepši dar, svi, pa i ona sama, se fokusiraju na novi život i brigu o bebi, a zaboravljaju na stanje porodilje.

Važno je znati da je žena nakon porođaja vrlo osetljiva, i da je narednih 6 nedelja njenog oporavka ključno za dalje zdravlje. Nažalost, mnoge žene su baš u tim nedeljama doživele komplikacije, pa se dešavalo čak i da izgube život jer se nisu sebi dovoljno posvetile, niti je neko iz okoline i njihovih najbližih upozorio na to.

Prof. dr Ana Mitrović, ginekolog i načelnica dnevne bolnice GAK Narodni front, gostujući u emisiji "Uranak" na K1 televiziji, osvrnula se baš na žene u periodu babinjara i na to koliko im pažnje treba posvetiti.

"Za porodilju su najvažnije prvih 6 nedelja nakon porođaja.U tom periodu koji mi nazivamo babinjare je žena najosetljivija i najsklonija nizu mogućih komplikacija koje mogu biti životno ugrožavajuće po nju. A sa druge strane, posle porođaja svi se fokusiraju na bebu, pa i ta sama majka, i nekako se porodilja ostavlja u drugi plan", započela je ona, a onda istakla i kakvim komplikacijama je žena u tom periodu sklona:

"Napomenuću da je u trudnoći rizik od tromboze povećan i za 40 puta u odnosu na to kada žena nije trudna, što je za nas nepredvidiva komplikacija. A kada se žena porodi, u tih prvih 6 nedelja je rizik od tromboze još veći nego u trudnoći i na samom porođaju. Znači, žena je samo po pitanju tromboembolijskih dešavanja u daleko većem riziku u tim prvim nedeljama posle porođaja, u riziku od infekcije, u riziku od krvarenja, u riziku od komplikacija sa dojenjem, mastita, apscesa, visoke temperature, pad njenog imuniteta, problemi koji nastaju kao nedostatak hormona zato što se trudnoća završila i posteljica je izašla iz organizma, nema više taj zaštitni efekat hormona koji je imala od strane posteljice. Zaboravljamo koliko to može da utiče na njenu psihu sa jedne strane hormonski, sa druge strane iscrpljenost, anemija, neadekvatna ishrana, neispavanost... Sve to ugrožava majku u tim prvim nedeljama posle porođaja, i stavlja je, za mene kao ginekologa, ipak u fokus, a ne nikako u zaborav."

Prof. dr Ana Mitrović
Printskrin, Youtube/ K1 televizija Prof. dr Ana Mitrović, ginekolog i načelnica dnevne bolnice GAK Narodni front

Kako je istakla, ima osećaj da posle porođaja svi zaborave na tu ženu koja je donela bebu na svet i glavna je u njenoj nezi i ishrani.

"Uvek govorim, kako svojim pacijentima trudnicama, tako i svojim studentima, da na ženu posebno moramo da vodimo računa u periodu posle porođaja. Onog trenutka kada se žena porodi i slike bebe dođu do familije, i hvala Bogu kada je sve u redu, nekako imam osećaj da svi zaboravljaju na tu trudnicu, sada već majku, i fokusiramo se na novi život i bebu koju je toliko čekala. Međutim, tada ne smemo zaboraviti majku jer je njeno zdravstveno stanje, i psihičko i fizičko, vrlo osetljivo i ranjivo", zaključila je doktorka.

(Yumama)