Carski rez je ozbiljna operacija tokom koje se pravi rez na stomaku trudnice i na materici kako bi se na taj način porodila beba.Tokom samog procesa ne dolazi do reza samih mišića, ali se seče fascija koja ih održava zajedno, te to omogućava doktoru da razdvoji mišiće kako bi isekao naredni sloj fascije. Sa svim tim rezovima, dolazi do prekida mnogih nerava.

Odvajanje mišića oštećuje nerve, gubi se zaliha krvi, a oštećuju se i sami mišići. Oporavak od carskog reza može trajati dugo jer je sečenom tkivu potrebno dosta vremena da zaraste i krene u oporavak. Zato, dajte svom telu vremena da se oporavi, minimum šest nedelja.Pored brojnih saveta kako sebi da olakšate i pomognete za što brži oporavak, obratite pažnju šta sigurno treba da izbegavate kako ne bi došlo do komplilacija.

  • Nemojte da dižete ništa teško - najteže što bi trebalo da podižete prvih dana, ali i prvih nedelja nakon carskog reza je vaša beba i ništa drugo. Ovo je jako važno kako zbog konaca na mestu carskog reza, ali i kad se konci skinu potrebno je prvo da se mišići i tkivo oporave, pa tek onda da postepeno jačate taj deo tela kako biste mogli da dižete nešto teže.
  • Nemojte da nosite ništa tesno - Sada je najvažnije da se osećate komotno i udobno u onome što nosite, svaki vid stezanja posebno u predelu rane može da vam smeta i da bude jako neprijatno.
  • Odložite seksualne odnose - preporuka je da se suzdržite od seksualnih odnosa između 4 i 6 nedelja, u svakom slučaju treba da se konsultujete sa svojim ginekologom. Budite spremne da će prvi odnosi biti bolni, na šta utiču mnogi faktori.
  • Nemojte da izbegavate lekove za bolove - prvi dani mogu da budu jako bolni ne bitno da li ste imale vaginalniporođaj ili carski rez.Postoji niz lekova koji mogu da vam ublaže bol, samo se obavezno posavetujte sa lekarom šta možete da koristite ukoliko dojite bebu.

(Yumama)