Prilikom porođaja sve više žena dobije anesteziju. Dok je kod carskog reza to neophodno, kod porođaja vaginalnim putem je izbor porodilje, a poslednjih godina skoro da se podrazumeva.

Kada je reč o anestezijama, postoji 4 vrste, i važno je da razumete svaku od njih ukoliko se pripremate na tu proceduru.

Vrste anestezija:

  • Spinalna
  • Epiduralna
  • Kombinovana spinalno-epiduralna
  • Opšta

Šta je spinalna anestezija?

Jednokratna anestezija koja ima ograničeno trajanje - do dva sata. Daje se specijalnom tankom iglom koja se uvodi u donji deo leđa, i anestetik se aplikuje direktno u membranu koja obavija kičmenu moždina. Na taj način anestetik odlazi u likvor i utiče na različite živce i nervne završetke kako ne bi osećaj prenosili dalje, u donje delove tela.

Ovaj proces je bezbolan i traje nekoliko minuta, a trudnica mora da bude potpuno mirna dok se igla uvodi. Kada počne da deluje, prvo ćete osetiti osetiti ukočenost i nepokretnost u stopalima, nogama, a zatim i osećaj potpune utrnutosti od struka na dole.

Spinalna anestezija veoma brzo počinje da deluje, ali je nije moguće dozirati, već se daje samo jedna doza. Daje se samo kod žena koje se porađaju carskim rezom, i najlepša prednost joj je to što svoju bebu možete videti odmah.

Anestezija, porođaj, spinalna anestezija, epidural
Shutterstock Aplikovanje spinalne anestezije pred porođaj

Šta je epiduralna anestezija?

Lokalna anestezija koja ima cilj da blokira bol koji dolazi iz donjeg dela leđa.

Prilikom davanja epidurala anesteziolog će vam u donji deo leđa plasirati iglu i sićušnu cevčicu, tačnije kateter. Igla se uklanja, a kateter ostavlja i kroz njega se aplikuje lek.

Epidural pruža anesteziju koja stvara ukočenost od pupka do natkolenice, a potrebno joj je oko 15 minuta da deluje nakon aplikacije leka. Omogućava vam da budete budni tokom porođaja, ali i da osećate nagone. Imaćete osećaj kada treba da gurate svoju bebu kako biste joj pomogli da se rodi, ali nećete osećati bol.

Dejstvo uglavnom traje između 60 i 120 minuta, ali se porodilji, tokom porođaja, daje nova doza na svakih 90 minuta - odnosno do kraja porođaja.

Epidural, porođaj
Shutterstock Aplikovanje epidurala

Šta je kombinovana spinalno-epiduralna anestezija?

Ova kombinacija omogućava ženi da se brzo oslobodi bola, ali i da produži obezboljavanje sve do kraja porođaja. Najčešće se daje prilikom planiranog carskog reza.

Spinalna se daje za sam carski rez, a epiduralna se može uključiti naknadno kada je potrebno otkloniti bol posle operacije.

Šta je opšta anestezija

Opšta anestezija se daje za porođaj carskim rezom, i u toj situaciji porodilja je potpuno uspavana. Ona se danas koristi ređe, ali može da bude neophodna u nekim hitnim stanjima, ili se daje kada žena želi da spava za vreme operacije.

Daje se putem infuzije, a anesteziolog će odrediti količinu koju treba da dobijete.

Pre same anestezije u venu dobićete tablete koje treba da popijete kako biste smanjili želudačnu kiselinu, a zatim će vam dati da udišete čist kiseonik preko maske na licu nekoliko minuta. Kada se ceo tim spremi, anesteziolog će uključiti infuziju i uspavaće vas. Tokom operacije anesteziolog će dodavati anestetik kako bi vas održao uspavanom i omogućio lekarima da odrade posao.

Vi nećete znati šta se oko vas dešava, niti ćete osetiti bol.

porođaj-lekari-carski rez.jpg
Shutterstock Lekari rade carski rez

(Yumama)