Mnogi misle da je porođaj carskim rezom lakši, ali zaboravljaju na oporavak posle njega. Carski rez je ipak jedna ogromna operacija na kojoj lekari seku čak 7 slojeva kako bi došli do vaše bebe, a sve to mora što brže da se obavi zbog dejstva anestezije.

Operacija prođe, ne osećate bolove od anestezije, srećne ste jer držite svoju bebu u naručju, ali ono najteže tek dolazi... Oporavak nakon što anestezija popusti.

Bolovi u predelu rane postaju sve jači, krvarite vaginalno isto kao što krvare žene koje su se porodile prirodnim putem, ne možete da ustanete iz kreveta, ali vas teraju na to... Nije lako, ali važno je da znate kako možete pomoći sebi da se što pre oporavite.

Žvaćite žvaku

Žvakanje žvake tri puta dnevno, po pola sata, moglo bi da bude korisno za nove mame koje su se porodile carskim rezom.

"Samo treba da žvaćeš žvaku dok ne pustiš gas", savetuju stručnjaci, i verujemo da deluje čudno, ali to pomaže da se funkcija vaših creva vrati na stanje pre porođaja.

Pridržavajte stomak

Kada kašljete, kijate ili se smejete, obavezno pridržavajte stomak kako biste umanjili pokrete u tom području jer je rana velika i sveža.

Pijte dosta tečnosti

Tokom porođaja, ali i tokom dojenja ste izgubili dosta tečnosti, zbog toga je važno da što više vode unosite u organizam.

Voda, žena
Shutterstock Žena pije vodu

Ustanite iz kreveta u roku od 24 sata

Čim se osetite da to možete i da je bezbedno, ustanite iz kreveta. Kretanje će ubrzati vaš oporavak, pokrenuće rad creva i sprečiti zapušenje krvnih sudova.

Posle tuširanja koristite fen

Zvuči ludo, ali ako nakon tuširanja uključite fen da duva hladan vazduh i njime posušite ranu, biće ugodnije nego da tapkate peškirom po rani.

Pijte probiotičke jogurte

"Doktor mi je rekao to da probam, i za nedelju dana moja rana se potpuno oporavila", rekla je jedna mama.

Konzumiranje probiotičkog jogurta može pomoći u jačanju prirodne odbrane vašeg tela, a neke mame se zaklinju da svakodnevno konzumiranje jogurta može pomoći vašem telu da se što pre oporavi od porođaja.

(Yumama)