Carski rez je danas češći nego ikad ranije. Radi se kada se smatra da vaginalni porođaj nije bezbedan za majku ili bebu ili kada porođaj ne napreduje kako je planirano. On uključuje nekoliko koraka: Rez kroz kožu i osnovne strukture, trbušna duplja je otvorena i napravljen je rez na materici i beba se rađa. Na kraju se slojevi zašivaju jedan po jedan.

Nakon porođaja carskim rezom majka i beba se iz bolnice otpuštaju nakon 5-7 dana, a prva kontrola radi se nakon 7-10 dana, pa između 6-8 nedelja. Iako je naredna trudnoća poslednja stvar u glavi novopečenih roditelja, oni zaista brinu o rizicima koji su uključeni i odgovarajućem periodu koji treba da prođe do naredne trudnoće posle carskog reza.

Koliko vremena je potrebno telu da se oporavi od carskog reza?

Bilo kojoj rani na telu potrebno je neko vreme da zaraste. Na primer, zarastanje rane na koži obično traje oko 7 dana, a vreme zarastanja različitih tkiva varira. Mišićima je potrebno 2-4 nedelje, a hrskavici oko 12 nedelja.

I posle carskog reza, posekotina na koži zarasta vrlo brzo, u roku od 2 nedelja. Međutim, mišići materice prolaze kroz brojne regenerativne promene i potreban im je duži period.

Operacija, carski rez
Shutterstock 

Koji su rizici od naredne trudnoće nakon carskog reza?

Istraživanja su otkrila da ako se sledeća trudnoća dogodi u roku od 24 meseca, postoji veći rizik od rupture materice tokom naredne trudnoće ili tokom porođaja. Ovo može dovesti do velikog unutrašnjeg krvarenja kod majke i smrti bebe. Na sreću, ova komplikacija je retka, a učestalost se procenjuje na oko 0,2-3,8 odsto. Rizik od rupture se povećava sa kraćim intervalom između trudnoće, tačnije razmakom manjih od 24 meseca.

Kod žena koje žele vaginalni porođaj nakon carskog reza, lekar ih mora obavestiti o mogućim rizicima tokom porođaja, kao što su: ruptura materice, povećan rizik od krvarenja za koje je potrebna transfuzija i rizik od infekcije. Takođe, može doći do oštećenja bešike, creva, uretre ali i povećanim šansama da će mami biti potrebna intenzivna nega.

Još jedan važan rizik koji može desiti kod ponovljenih carskih rezova u bliskom periodu je taj da se posteljica implantira previše duboko u zid materice i ne uspeva da se odvoji nakon porođaja, što može izazvati ozbiljne rizike kao što je prekomerno krvarenje i može zahtevati uklanjanje materice ako lekari ne uspeju da iskontrolišu stvari.

Ukoliko želite drugu trudnoću nakon carskog reza, ipak je najbolje da sačekate najmanje dve godine kako biste mogli bezbedno da rodite drugu bebu, bezbedno i po nju i po vas.

(Yumama)