Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LOHIJE POSLE POROĐAJA O KOJIMA ŽENE ĆUTE: Možete da krvarite i 12 nedelja, a zbog nekih simptoma morate odmah u Hitnu

Autor Radmila Ilić

Vaginalno krvarenje posle porođaja - lohije, normalno je kod svake žene, ali na neke simptome morate obratiti pažnju jer mogu biti opasni.

 Žena, toalet, bol, stomak, menstruacija, wc Izvor: Shutterstock

Vaginalno krvarenje nakon porođaja je normalna stvar kod svake porodilje, bilo da se porodila prirodno ili carskim rezom. Međutim, ovo je tema o kojoj retko koja žena govori, i verovatno vas na to neće pripremiti niko.

Ovo krvarenje je poznato kao lohije, i kombinacija su sluzokože, tkiva i krvi koju vaša materica izbacuje dok zamenjuje svoju sluznicu nakon porođaja. Obično traje od četiri do šest nedelja, ali može da traje i do 12 nedelja nakon što se beba rodi.

Krvarenje će na početku biti crvene do smeđe boje, a vremenom će postajati svetlije i smanjivaće se. Evo šta možete očekivati u nedeljama koje slede:

Prvi dan: Sveža crvena do braonkasto-crvena krv. Jak protok koji verovatno natapa jedan uložak svakih nekoliko sati, sa jednim ili dva ugruška ili nekoliko manjih.

Od drugog do šestog dana: Tamno smeđa ili ružičasto crvena krv. Umeren protok sa mrljama na ulošku i manjim krvnim ugrušcima.

Od sedmog do desetog dana: Tamnije smeđa ili ružičasto crvena krv, polako postaje svetlija. Varijabilan, ali manji protok, sa manjom mrljom na ulošku.

Od jedanaestog do četrnaestog dana: Tamnije smeđa ili ružičasta krv koja postaje svetlija. Manje obimno, dosta manje mrlja na ulošcima.

Od treće do četvrte nedelje: Bleđe, verovatno kremasto beli gubitak krvi. Mnogo manje obimno.

Od pete do šeste nedelje: Smeđe, ružičasto crveno ili kremasto žute mrlje, moguće da će da se zadrži nekoliko nedelja, ali moguće i samo nekoliko dana.

Ne ćuti o ugrušcima

Ugrušci su uobičajeni, ali treba ih pratiti. Ukoliko primetite da su česti, posavetujte se sa stručnom osobom. Prolazak velikog broja ugrušaka može značiti nešto ozbiljnije.

 Toalet, žena, wc
Porodilja
Izvor: Shutterstock

Mnoge stvari utiču na količinu gubitka krvi

Dojenjem se iz vašeg tela oslobađa oksitocin, što pomaže materici da se skuplja pa može doći do bržeg otpuštanja lohija. Bilo koja vrsta aktivnosti, pa čak i usisavanje kuće, može da oteža krvarenje. Ovo je posebno važno u prve dve nedelje.

Krvarenje će takođe biti jače ujutru jer dok ležite krv se nakuplja.

 Noćni podoji, dojenje, mama, beba, hranjenje
Mama doji bebu u toku noći
Izvor: Shutterstock

Važno je da pazite na gubitak krvi

Moguće je da dođe do sekundarnog krvarenja nakon porođaja, što je abnormalno ili teško krvarenje između 24 sata i 12 nedelja nakon porođaja. Često je povezano sa infekcijom, a ponekad i sa delom placente koji može da ostane u materici.

Simptomi uključuju:

  • Osećaj drhtavice, groznice i generalno opštu slabost.
  • Imate lohije sa lošim mirisom.
  • Teže krvarenje od očekivanog ili krvarenje koje vremenom postaje teže, umesto lakše.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, trebalo bi odmah da porazgovarate sa lekarom. Lečenje infekcije uključuje antibiotike, pa obavezno napomenite lekaru ako dojite kako bi mogao da izabere najprikladniji antibiotik.

Jaka bol u materici u prvih šest nedelja nakon porođaja takođe bi mogao da bude znak ozbiljne infekcije (sepse) i trebalo bi da se leči hitno jer može biti stanje koje je opasno po život. Ostali simptomi sepse uključuju visoku ili nisku temperaturu, povraćanje, dijareju, osip i iscedak lošeg koji smrdi. Ako imate ove simptome, idite pravo u Hitnu pomoć, recite da ste se nedavno porodili i objasnite šta se dešava.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica