Amniocenteza je invanzivan prenatalni test koji se radi kako bi se dijagnostikovalo da li plod ima eventualnu genetsku grešku. Radi se kada postoji medicinski razlog, uz pisanu saglasnost trudnice, a preporuku daje genetičar.

Beba se u stomaku nalazi u plodovoj vodi, odnosno amnionskoj tečnosti, i ta tečnost sadrži bebine ćelije koja ona odbacuje dok raste. Baš to se uzima prilikom amniocenteze i pokazuje genetske informacije, a samim tim i pomaže u dijagnostici određenih genetskih stanja.

Kako se radi amniocenteza?

Lekar će sve vreme da gleda vašu bebu na ultrazvuku. Prvo će da odredi mesto na kom se nalazi posteljica i mesto gde će uvesti iglu. Zatim se to mesto dezinfikuje i ubode velikom iglom.

Igla treba da uđe kroz trbušni zid majke u šupljinu materice, i lekar će izvaditi oko 20 ml tečnosti. Ona se dalje šalje na analizu, najčešće za određivanje kariotipa bebe. Ovim rezultatima može da se otkrije Daunov sindrom, cistična fibroza i spina bifida.

Intervencija ne boli više od davanje bilo koje injekcije, a ceo postupak traje oko 30 minuta, ali sama procedura uzimanja uzorka ne traje više od minut do dva.

Trudnica, lekar, ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Kada mogu da očekujem rezultate?

Vreme koje treba da čekate do dobijanja rezultata zavisi od labaratorije u kojoj se uzorak ispituje. Neke labaratorije izdaju rezultate za 3 do 4 dana, dok nekada može da potraje i do 3 nedelje.

(Yumama)