Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE RADI AMNIOCENTEZA? Trudnica mora da potpiše saglasnost, boli kao injekcija i pokazuje genetske probleme ploda

Autor Radmila Ilić

Amniocenteza može da pokaže ako plod ima rizik od genetskih problema, evo kako izgleda procedura.

 Ultrazvuk, trudnica, doktor, pregled Izvor: Shutterstock

Amniocenteza je invanzivan prenatalni test koji se radi kako bi se dijagnostikovalo da li plod ima eventualnu genetsku grešku. Radi se kada postoji medicinski razlog, uz pisanu saglasnost trudnice, a preporuku daje genetičar.

Beba se u stomaku nalazi u plodovoj vodi, odnosno amnionskoj tečnosti, i ta tečnost sadrži bebine ćelije koja ona odbacuje dok raste. Baš to se uzima prilikom amniocenteze i pokazuje genetske informacije, a samim tim i pomaže u dijagnostici određenih genetskih stanja.

Kako se radi amniocenteza?

Lekar će sve vreme da gleda vašu bebu na ultrazvuku. Prvo će da odredi mesto na kom se nalazi posteljica i mesto gde će uvesti iglu. Zatim se to mesto dezinfikuje i ubode velikom iglom.

Igla treba da uđe kroz trbušni zid majke u šupljinu materice, i lekar će izvaditi oko 20 ml tečnosti. Ona se dalje šalje na analizu, najčešće za određivanje kariotipa bebe. Ovim rezultatima može da se otkrije Daunov sindrom, cistična fibroza i spina bifida.

Intervencija ne boli više od davanje bilo koje injekcije, a ceo postupak traje oko 30 minuta, ali sama procedura uzimanja uzorka ne traje više od minut do dva.

 Trudnica, lekar, ultrazvuk, trudnoća, pregled
Trudnica na ultrazvuku
Izvor: Shutterstock

Kada mogu da očekujem rezultate?

Vreme koje treba da čekate do dobijanja rezultata zavisi od labaratorije u kojoj se uzorak ispituje. Neke labaratorije izdaju rezultate za 3 do 4 dana, dok nekada može da potraje i do 3 nedelje.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica