Plodova voda ili amnionska tečnost je prvi životni prostor vaše bebe. Ispunjava matericu, štiti bebu i zadovoljava njenje potrebe. Iako deluje kao bazenčić u kom se beba kupa, ona je mnogo više od toga. Dovoljno je reći da je potpuno sterilna sve do pucanja vodenjaka.

Čak 98 odsto plodove vode čini zapravo voda, zatim elektroliti, lipidi, hormoni, antibakterijski materijali, pa i ćelije bebe (uglavnom kože). Evo koja je svrha plodove vode:

  • Čuva plod od povreda ali i pupčanu vrpcu
  • Pomaže slobodno kretanje fetusa koje kasnije utiče na pravilan razvoj skeleta i mišića pa i motorički razvoj nakon rođenja.
  • Plodova voda ima ključnu ulogu i u razvoju pluća i digestivnog trakta bebe jer ona konstantno struji kroz fetus. On ga udiše i izdiše i guta i izbacuje kroz urin nazad u ostatak tečnosti. Na taj način se beba priprema za vitalne funkcije nakon rođenja.
  • Regulacija temperature okruženja u kom se beba nalazi je takođe zaduženje amnionske tečnosti jer beba nema razvijenu sopstvenu termoregulaciju stoga joj je od velikog značaja dok je u stomaku.

Od izuzetnog značaja je da plodove vode bude dovoljno, a vaš lekar će to na svakom ultrazvuku proveravati. Ukoliko primeti da se smanji, može vas posavetovati da pijete više tečnosti. Pored toga, lekari mogu da primete i da je plodova voda zelena, a evo šta to znači.

Ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Zelena plodova voda

Ukoliko primetite zelenu vodu, znajte da je vaša beba izbacila prvu stolicu - mekonijum. To bi trebalo da se odigra u prvih 24-48 sati po rođenju, ali ponekad se desi da se mekonijum izbaci ranije u plodovu vodu, zbog čega ona pozeleni i predstavlja potencijalnu opasnost.

Ukoliko se desi da beba boravi u ovakvoj vodi, ima velike šanse da je udahne, a to nije dobro. Udisanjem beba unosi bakterije u svoj disajni trakt, što može da izazove veliki problem, pa čak i da dovede do smrti ploda.

Kako biste sprečili ovu pojavu najvažnije je da redovno idete kod ginekologa koji će pratiti stanje plodove vode, i ukoliko je potrebno, reagovaće blagovremeno.

(Yumama)