Ishrana trudnica često je tema koja izaziva brojne rasprave. I dok neki smatraju da trudna žena treba da 'jede za dvoje' drugi ipak misle da treba da vodi računa i razmišlja o svemu šta će i koliko pojesti. Nutricionistkinja Branka Mirković razbila je tabue i otkrila kako žena u trudnoći treba da se hrani.

Na samom početku rekla je da priča da žena treba da 'jede za dvoje' u trudnoći nema veze sa istinom.

"Beba će iz tela majke da uzme sve što joj je potrebno ali da bi trudnica bila zdrava, mora da nadoknadi mikro i makro nutritijente ali manji broj kalorija", istakla je.

Ishrana za trudnice po mesecima

Nutriconista objašnjava da je u prvom mesecima važno da se trudnica zdravo hrani.

"Od prvog do trećeg meseca treba da povede računa da se zdravo hrani, unosi povrće i voće, mlečne proizvode sa manje kalorija, jogurt, kiselo mleko, mlade sireve, manje masna mesa, jaja, integralne žitarice i mahunarke. Izbaciti ili redukovati pekarske i konditorske proizvode, razne grickalice uglavnom voditi računa da se ne unose prazne kalorije preko šećera i brašna", kaže ona, i dodaje:

"Od trećeg do šestog meseca povećati broj kalorija za 350 koristeći istu hranu samo povećati proporcionalno količinu."

Nutricionistkinja ističe i da žena u poslednjem trimestru trudnoće, tačnije od šestog do devetog meseca, ponovo treba da poveća broj kalorija.

"Od šestog do devetog meseca povećati obroke za još 200 kalorija odnosno na početak za 550 kcal koristeći zdrave i nutritivno kvalitetne namirnice."

Ručak, porodica, par, trudnica
Shutterstock Trudnica i muž na ručku

Koliko obroka jesti i koje namirnice izbegavati

Nutricionistkinja Branka Mirković ističe da trudnice u toku dana treba da imaju više manjih obroka.

"Obroke podeliti u više manjih obroka u toku dana, raznovrsnu ishranu da bi očuvala svoje zdravlje. Posebno treba obratiti pažnju da hrana bude bakteriološki ispravna, pa se preporučuje da se hrana, posebno meso, dobro termički obradi, ne jesti žive namirice, suši, tartar biftek, nedovoljno pečena mesa. Jaja uvek treba da budu dobro skuvana ili ispržena, mlečne proizvode samo industrijski upakovane zbog bakteriološke ispravnosti ako nemate pouzdanog proizvođaca.", kaže Branka.

(Yumama/Informer)