Zbog zagađena živom, neke ribe se više ne preporučuju za konzumaciju, posebno u trudnoći i kod male dece.

Američka agencija za hranu i lekove i Agencija za zaštitu okoline, izdali su zajedničko upozorenje koje se odnosi na trudnice, dojilje, žene koje želeda zatrudne. U upozorenjuje stajalo kako te rizične grupe treba da izbegavaju ribu i plodove mora koji sadrže povećanu koncentraciju žive.

Noviteti u američkim smernicama jesu da su vrste ribe podelili na tri kategorije: najbolji izbor, dobar izbor i vrste koje valja izbegavati u trudnoći i kod male dece.

Na popisu riba koje treba IZBEGAVATI su: kraljevska skuša, ribe iz porodice Istiophoridae (marlin), atlantski zrcalar (Hoplostethus atlanticus; orange roughy), morski pas, sabljarka, tuna (Thunnus obesus) i ribe iz porodice Malacanthidae (eng tilefish).

Riba
Shutterstock Riba

Na popisu NAJBOLJEG izbora ribe, odnosno ribe za koju se savetuje koristiti 2-3 serviranja nedeljno, nalazi se: sardina, inćuni, bakalar, oslić, losos, pastrmka, škampi, ali i određene vrste tune poput tune latinskog naziva Katsuwonus pelamis (eng skipjack).

Tune poput Thunnus alalunga te kod nas popularne tune sa žutom perajom na popisu su dobrih odabira i njihova konzumacija se preporučuje jednom nedeljno.

(Yumama)