Trudnice se uglavnom trude da se hrane što je zdravije moguće dok u njima raste novi život, ali ono što možda ne znaju je da hranu koju jedu dok su u drugom stanju može da utiče i na buduće preferencije mališana u ishrani.

Novo istraživanje je pokazalo da bebe mogu da osete ukuse u materici, a rano izlaganje određenoj hrani, posebno povrću, moglo bi da poveća verovatnoću da uživaju u tim ukusima nakon rođenja. Jedno skorije istraživanje je pokazalo da su bebe čije su majke konzumirale kelj ili šargarepu tokom trudnoće pozitivnije reagovale na ove mirise kao novorođenčad.

Kako bebe razvijaju ukus i miris u materici

Verovali ili ne, sposobnost bebe da oseti ukuse počinje da se razvija rano u trudnoći. Iako oni možda ne uživaju u svojim obrocima kao mi, njihovi sićušni receptori ukusa i mirisa već rade, upijajući ukuse koji prolaze kroz amnionsku tečnost, prenosi mother.ly.

Stručnjaci kažu da receptori ukusa počinju da funkcionišu već između 12. i 14. nedelje trudnoće, te da preko njih fetus već može da oseti različite ukuse. Otprilike u isto vreme razvija se i njihov osećaj mirisa. Pošto amnionska tečnost prenosi jedinjenja iz majčine ishrane, bebe u suštini "uzimaju uzorke" ono što mame jedu.

"Miris se javlja veoma rano, a fetusi imaju razvijenije čulo mirisa nego što to inače imaju odrasli ljudi", objašnjava profesorka Nađa Rajsland, vodeći istraživač u fetalnim i neonatalnim studijama. "Oni mogu da otkriju suptilne razlike u mirisu mnogo bolje nego odrasli".

To znači da kada majka jede raznovrsnu hranu, posebno onu sa jakim ukusom poput belog luka, začina ili povrća, ti mirisi i ukusi dolaze do materice, i beba ih već tada upoznaje.

Kako bebe reaguju na ukuse

Studija koju je proveo Daram univerzitet je istraživala kako bebe u stomaku reaguju na ukuse, a rezultati su fascinantni.

Naučnici su posmatrali izraze lica 32 fetusa između 32. i 36. nedelje trudnoće, kao i nakon rođenja, a utvrdili su da su se bebe u stomaku smešile kada je mama jela šargarepu, dok su pravile grimase na ukus kelja. Iz toga su izveli zaključak da ne samo što se ukus razvija rano kod beba, već one imaju i svoje preferencije dok su još u stomaku.

Ovo istraživanje podržalo je teoriju da izlaganje različitim ukusima dok je beba još u stomaku pomaže u oblikovanju njenih preferencija ka hrani nakon rođenja.

Šta buduće mame treba da jedu

Ako već ono što jedete u trudnoći utiče na to koju će hranu vaše dete voleti nakon rođenja, šta bi bilo dobro da jedete dok ste u drugom stanju?

Profesorka Nađa Rajsland smatra da je jedan od načina da ohrabrite dete da kasnije voli povrće da ga redovno jedete tokom trudnoće, kako bi se već tada upoznalo sa ovim ukusima.

Ključne namirnice koje trudnice treba da jedu:

Povrće - lisnato povrće kao što su kelj i spanać, povrće iz porodice kupusa poput brokolija i prokelja i prirodno slatke opcije poput šargarepe i paprike.

Voće - bobičasto voće, citrusi, banane i jabuke ne samo da sadrže vitamine, već će bebu upoznati sa nizom slatkih i kiselih ukusa.

Hrana bogata proteinima - jaja, nemasno meso, riba, mlečni proizvodi, orasi, semenke i mahunarke obezbeđuju esencijalne hranljive materije za razvoj fetusa i pomažu u balansiranju šećera u krvi.

Bilje i začini - umereno izlaganje ukusima poput belog luka, cimeta i kurkume u trudnoći može pomoći bebama da kasnije bolje prihvate ove ukuse.

Svakako, razvoj ukusa se nastavlja i nakon bebinog rođenja, te će na to koliko će ono biti izbirljivo uticati i namirnice koje mu nudite nakon uvođenja čvrste hrane.

BONUS VIDEO:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Nabolji period godine za trudnoću  Izvor: Nabolji period godine za trudnoću