Ishrana prilagođena potrebama tokom trudnoće pozitivno utiče na dalji razvoj bebe. Zato stručnjaci tvrde da je važno da buduća majka zna i razume nekoliko jednostavnih pravila koja će obezbediti zdravu ishranu tačno prilagođenu njenim potrebama. Cilj je da izbalansirate unos hrane i hranljivih materija i sve konzumirati u razumnim količinama.
Lipidi su veoma važne hranljive materije koje se sastoje od manjih komponenti zvanih masne kiseline.
Postoje četiri kategorije lipida:
- jednostavni lipidi: trigliceridi
- kompleksni lipidi: fosfolipidi, lipoproteini (esencijalne strukturne komponente ćelijskih membrana u telu)
- derivati lipida: monozasićene ili polinezasićene masne kiseline
- ostali lipidi: karotenoidi, vitamini E i K
Kakvu ulogu imaju lipidi u telu?
Jedna od osnovnih uloga lipida je da obezbede energiju za telo. Metabolizacijom jednog grama lipida proizvodi se 9 kcal. Pored toga, lipidi igraju suštinsku ulogu u razvoju organa bebe još u maminom stomaku.
Lipidi u ishrani buduće majke su izvor esencijalnih polinezasićenih masnih kiselina (linolna kiselina i alfa linolenska kiselina), prekursori polinezasićenih masnih kiselina (omega-3 i omega-6). Ove masne kiseline imaju višestruke uloge u telu:
- blagotvorno utiču na kognitivni razvoj, razvoj ponašanja kao i na vizuelnu funkciju.
- učestvuju u metabolizmu holesterola.
- ove masne kiseline su deo fosfolipida (strukturnih elemenata ćelijskih membrana u telu).
Oni su prekursori supstanci sa ključnom ulogom u organizmu: steroidnih hormona, prostaglandina, interleukina, tromboksana - sa važnom ulogom u imunološkom odgovoru organizma, u zapaljenskim procesima, kao i u koagulaciji krvi.
Lipidi u ishrani obezbeđuju telu esencijalne elemente koje telo ne može da proizvede, kao što su: vitamin A, vitamin D, vitamin E. Kako? Lipidi u ishrani pomažu u apsorpciji i transportu ovih vitamina.
Vitamin A je neophodan za rast i razvoj fetusa. Vitamin A utiče na proces vida i formiranju kože. Vitamin D ima esencijalnu ulogu u asimilaciji kalcijuma, dakle u zdravom rastu kostiju i zuba.
Izvori lipida u ishrani
Omega-6 i omega-3 kiseline su veoma važne u formiranju mozga. U trudnoći se moraju konzumirati obe vrste kiselina i neophodno ih je obezbediti kroz precizno prilagođenu ishranu.
- Semenke sadrže trigliceride.
- Biljna ulja se gotovo u potpunosti sastoje od triglicerida.
- Maslinovo ulje i ulje repice sadrže monozasićene masne kiseline.
- Suncokretovo, kukuruzno i sojino ulje sadrže linolnu kiselinu.
- Soja i laneno ulje su izvori alfa-linolenske kiseline.
- Masne ribe (skuša, tunjevina, losos) su takođe važan izvor omega-3 kiselina.
Zasićene masne kiseline se nalaze u masnom mesu, masti, punomasnom mleku, puteru, siru, kajmaku, palminom ulju, kokosovom ulju.
Žumance sadrži holesterol, kao i esencijalne polinezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6.
Da bi se obezbedila ravnoteža između različitih masnih kiselina, idealno je menjati izvore masti u ishrani.
BONUS VIDEO
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna