Koliko god da je svaki roditelj svestan da se dete ponekad mora i razboleti, činjenica je da to nikome ne pada lako. Svakako da ne možete da izbegnete baš svaku prehladu i virus, ali ono što možete je da izbegnete neke greške koje mame i tate često prave kada su mališani bolesni.

1. Ne morate da mu dajete vitamin C

Kada dete ima prehladu, gotovo prva stvar koju roditelji rade je da ga "kljukaju" vitaminom C, kako bi mu pomogli da brže ozdravi. Međutim, dr Moli Grou ističe da je svakako dobro da mališanu dajete zdravu, hranu bogatu nutrijentima kako bi pre ozdravilo, ali da ne postoje naučni dokazi da visoke doze vitamina C pomažu oporavak više nego uobičajene doze ovog vitamina.

2. Ne dajte mu previše šećera

Kada dete ima simptome dijareje, slatkiši i zaslađeni napici mogu da pogoršaju stvari. Dr Grou savetuje da umesto toga dajete mališanu razblažene voćen sokove, a možete ih i zalediti i napraviti od njih sladolede – to će mališanima malo ublažiti bol ukoliko imaju upalu grla.

3. Ne budite ga zbog lekova

Pored odmaranja i hidratacije, deci su ponekad potrebni i neki lekovi da bi brže ozdravili. Postoje uputstva za svaku vrstu leka na koliko sati se pije i u kojoj dozi, a savet stručnjaka je da nikako ne budite mališana kako bi popio dozu leka.

"Pustite dete da spava jer je to važan deo procesa ozdravljenja. Veliki deo oporavka zavisi od odmora i spavanja. Dopustite telu da prirodno radi ono što mu je potrebno kada je u pitanju spavanje", savetuje dr Grou.

4. Ne zatvarajte dete u kuću

Uvreženo je mišljenje da nije dobro da dete izlazi napolje kada je bolesno. Međutim, gledanje u telefon ili televizor po ceo dan je loše za oči, a može i da dovede do glavobolje. Dr Grou zato savetuje da pustite mališana da izađe malo na svež vazduh, ukoliko se oseća dovoljno dobro za to.

"Boravak u prirodi reguliše naše sisteme. Samo hodanje ili rađenje nečega što nas ne napreže u prirodi ima terapeutski efekat", poručuje ona.

5. Ne žurite kod lekara

Ako dete ima povišenu temperaturu, ali može da jede, unosi tečnost i ne pokazuje nikakve promene u mentalnom stanju, možete nekoliko dana kod kuće motriti na njegovo stanje, kaže dr Grou. Ona savetuje da detetu dajete lekove za skidanje temperature namenjene mališanima, a ističe da ukoliko se simptomi promene ili temperatura traje duže od pet dana, onda svakako odete kod lekara.

6. Nemojte da sklanjate dete od sebe

Fizički kontakt sa roditeljem može da deluje terapeutski na dete i da mu na taj način pomogne da brže ozdravi. Ukoliko ste zabrinuti da vam dete ne prenese infekciju koju ima, razmislite o tome da nosite zaštitnu masku, kako se ne biste zarazili. Takođe, perite ruke često i izbegavajte da delite hranu ili pribor za jelo.

BONUS VIDEO:

ZAŠTO SE VRATILA "ZABORAVLJENA" BOLEST?! Pedijatar otkriva: Deca nisu u kontaktu sa VIRUSIMA, imunitet im se kolektivno ulenjio! Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)