Kada dete prvi put krene u vrtić, tj. postane deo kolektiva, očekivano je da neko vreme bude češće bolesno, dok imunitet malo ne ojača.

Imuni sistem se sastoji od limfocita čiji je zadatak da brane telo od infekcija i organa gde se te ćelije razvijaju. Može se desiti da imunitet deteta bude loš usled nekih genetskih defekata, ali je to veoma retko, a češće je stvar u tome da dete ima normalan, zdrav imuni sistem kojem nije dozvoljeno da "sazri" pravilno. To je jedan od razloga zašto se dete stalno razboleva u vrtiću, a pedijatar Ekaterina Vjačeslavovna Morozova je za portal wday.ru otkrila šta su još razlozi.

Dete prerano kreće u vrtić

Na primer, kada dete krene u vrtić sa godinu i po dana, ćelije imunog sistema nisu još dovoljno zrele da bi formirale dugoročno imunološko pamćenje. U tim slučajevima, lekari savetuju da se sačeka određen vremenski period da se oformi imunitet, kako bi bio spreman na kontakte sa virusima i mikrobima.

Greške roditeljia

Kada mališan krene u vrtić, njegov imuni sistem će se susresti sa brojnim novim patogenima. Nakon svake infekcije će organizam postajati otporniji i vremenom će se dete manje razbolevati.

Međutim, ponekad roditelji pogreše što počnu da daju detetu razne lekove, u želji da mu ojačaju imunitet, a zapravo ga spreče da razvije odgovarajući imunitet. Doduše, treba imati na umu da formiranje imunološkog pamćenja može da potraje godinama.

Adenoidi

U narodu poznatiji kao treći krajnik, adenoid može da ometa funkcije nazofarinksa i odliz sekreta. To dalje može da dovede do širenja infekcija i čestih bolesti. Ukoliko sumnjate na to, najbolje je da se obratite lekaru koji će utvrditi da li je reč o trećem krajniku.

Životni stil

Na primer, neizbalansirana ishrana, kada telu nedostaje proteina, može biti uzrok čestog razbolevanja mališana. Inače, proteini su sastojak zaštitnih ćelija imuniteta i zato su veoma važni za imunitet.

Prisustvo hroničnih bolesti

Svakako da hronične bolesti utiču na ukupnu otpornost tela, tako da to treba imati na umu ukoliko dete ima neke hronične zdravstvene probleme.

Nedovoljno vremena da dete ozdravi

Zaposleni roditelji često nemaju mnogo izbora sem da pošalju dete u vrtić iako nije baš sasvim ozdravilo nakon neke infekcije. Stvar je u tome da je telo već potrošilo energiju na borbu protiv infekcije, a već se opet nađe u okruženju punom novih virusa, od kojih u tom trenutku nije spremno da se odbrani.

Bilo bi dobro da nakon što prođe infekcija, dete ostane kod kuće još nekoliko dana, kako bi se potpuno oporavilo.

Fizička aktivnost

Manjak fizičke aktivnosti smanjuje detetov imuni odgovor. Dakle, obratite pažnju da dete ima dovoljno fizičke aktivnosti svakodnevno.

Imajte na umu da ukoliko dete ima akutne respiratorne infekcije manje od deset puta godišnje, i bez nekih komplikacija, to ne znači da ono ima slab imunitet. U suprotnom, ako je bolesno više od deset puta godišnje i često se infekcije zakomplikuju, pokušajte da isključite sve ove navedene faktore i naravno, obratite se lekaru kako biste pokušali da utvrdite tačan uzrok čestog razbolevanja.

BONUS VIDEO:

OVAJ VIRUS UGLAVNOM NAPADA BEBE! Pedijatar: Glavni simptom je ubrzano disanje ČIM SE PRIMETI TREBA ODMAH IZOLOVATI DECU! Kurir televizija

(Yumama/N. Z.)