Zamislite da vaše dete pojede omiljeni sladoled ili popije osvežavajući "slaši" napitak i ubrzo nakon toga oseti vrtoglavicu, slabost ili čak izgubi svest. Možda zvuči dramatično, ali prema britanskim stručnjacima, jedan često korišćen sastojak u hrani mogao bi biti razlog takvih reakcija.

Radi se o glicerolu, sastojku koji se dodaje u razne proizvode kako bi ostali mekani, vlažni ili kako bi se sprečilo njihovo pregravanje i smrzavanje. Nalazi se u tortiljama, začinima, prelivima za salate, žvakaćim gumama, proteinskim pločicama i mnogim drugim svakodnevnim namirnicama.

I dok odrasli mogu bez problema da razgrade glicerol, kod dece situacija može da se zakomplikuje. Njihova tela su manja i sporije prerađuju ovaj sastojak, što može da dovede do trovanja glicerolom, koje uzrokuje nagli pad šećera i kalijuma u krvi, a u nekim slučajevima i nesvesticu.

Zašto je glicerol problematičan za decu?

Stručnjaci su pratili 21 slučaj dece koja su sat vremena nakon konzumacije slašija razvila simptome poput vrtoglavice, pospanosti, znojenja i nesvestice. Uzrok? Nizak šećer u krvi (hipoglikemija) i nizak nivo kalijuma, što može da dovede do ozbiljnih problema poput drhtanja, napada, pa čak i kome.

U najgorim slučajevima, reakcija na glicerol može izazvati šok – stanje u kojem cirkulacija krvi slabi, a vitalni organi ne dobijaju dovoljno kiseonika. Simptomi uključuju bledu, hladnu i znojavu kožu, ubrzano disanje, slabost, mučninu i jaku žeđ, piše Daily Mail.

U kojoj se hrani krije glicerol?

Glicerol možda ne prepoznajete odmah na deklaracijama jer se može skrivati pod različitim nazivima, poput glicerina, glicil alkohola, trihidroksipropana ili 1,2,3-propanetriola.

Ovo su neki od najčešćih proizvoda u kojima se nalazi:

Slaši – Najveći broj zabeleženih slučajeva nesvestice kod dece povezan je upravo s ovim ledenim napitkom.

Tortilje – Posebno one od brašna i kukuruza, gde glicerol pomaže u zadržavanju vlage i sprečava isušivanje.

Žvakaće gume – Glicerol daje žvakama elastičnost i održava njihovu teksturu.

Sladoled i glazure za kolače – Pomaže u sprečavanju stvaranja kristalića leda u sladoledu i održava sjaj glazura.

Žitne i granola pločice – Često se dodaje kao konzervans.

Prelivi, sosovi i začini – Može se naći u raznim prelivima za salate, sosovima i začinima, gde sprečava isušivanje i poboljšava teksturu.

Konzervirana hrana – Neke supe i konzervirani proizvodi sadrže glicerol koji utiče na vlažnost, ukus i boju.

Iako glicerol sam po sebi nije opasan za većinu ljudi, roditelji bi trebali da budu svesni mogućih reakcija kod dece, posebno nakon konzumacije većih količina. Ako primetite simptome poput vrtoglavice, jake žeđi, znojenja ili slabosti, najbolje je da odmah potražite medicinsku pomoć.

Idući put kada kupujete grickalice ili napitke za decu, pogledajte deklaraciju – možda se iznenadite koliko se često ovaj sastojak pojavljuje.

BONUS VIDEO:

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kako da deca pojedu sve iz tanjira Izvor: Kako da deca pojedu sve iz tanjira

(index.hr/Yumama/Nataša Zlatković)