Povišena telesna temperatura jedan je od najčešćih simptoma koji se javljaju kod dece usled različitih infekcija. To je prirodni odbrambeni mehanizam od raznih patogena i nije nimalo prijatan, posebno kada je reč o nekim višim temperaturama.
Ono što je važno da znate je da neke namirnice mogu da pogoršaju ili produže trajanje ovog simptoma, a Medical House Calls je otkrio koju hranu treba da izbegavate kod povišene telesne temperature.
Hrana sa mnogo šećera
Slatkiši, kolačići i zaslađeni napicid mogu da utiču na vaš imuni sistem. Prekomerna konzumacija šećera može da izazove upalu i oslabi sposobnost tela da se bori protiv infekcija. Slatka hrana obezbeđuje prazne kalorije koje ne doprinose nutritivnim potrebama, što može da dovede do pada energije i dodatno oteža zadatak koji ima organizam, a to je odbrana od patogena.
Začinjena i masna hrana
Začinjena i masna hrana može nije baš dobra za probavni sistem. Začinjena hrana može da iritira stomaka i pogorša mučninu ako je digestivni sistem već uznemiren. Pržena ili masna hrana je teška za varenje i može da dovede do osećaja nelagode i lošeg varenja. Svakako, i masna i začinjena hrana može da "oduzme" nešto energije telu, koja mu je sada potrebna za borbu protiv infekcije, ali i za obradu ove teško svarljive hranu.
Mlečni proizvodi
Dok su mlečni proizvodi dobar izvor kalcijuma i proteina, oni povećavaju proizvodnju sluzi, što može da oteža borbu sa respiratornom infekcijom. Ipak, nekima mlečni proizvodi ne smetaju čak ni kada imaju respiratorne infekcije, tako da treba obratiti pažnju na to kako dete reaguje na njih.
Napici sa kofeinom
Čaj i neki napici poput energetskih, koji sadrže kofein, mogu da doprinesu dehidraciji. Kofein je diuretik, što znači da povećava proizvodnju urina. Održavanje hidratacije je ključno za regulisanje telesne temperature i održavanje telesnih funkcija, tako da napitke sa kofeinom treba izbegavati kod infekcija i temperature.
Prerađena i gotova hrana
Prerađena i gotova hrana često sadrži visok nivo natrijuma, konzervanse i veštačke aditive. Ove namirnice imaju malo dobrih, hranljivih materija i mogu da doprinesu upali u telu. Ishrana bogata prerađenom hranom može da oslabi imunološki sistem, a mnogo bolja opcija je celovita hrana bogata hranljivim materijama.
Hrana koja je dobra kod povišene temperature
Najpre, najvažnija je hidratacija jer povišena telesna temperatura podstiče gubljenje tečnosti. Najbolja opcija je voda, kao i neki biljni čajevi (kamilica, nana, đumbir) i bujoni.
Sveže voće, citrusno i bobičasto, sjajan je izbor namirnica kod povišene temperature jer dobro deluje na imunitet i pomaže u borbi protiv infekcija. Banane su takođe dobar izbor jer se lako vare i obezbeđuju kalijum, koji je važan za održavanje balansa elektrolita.
Kada je reč o povrću, lisnato zeleno povrće i ono iz porodice kupusnjača, kao i šargarepa su preporučljivi za konzumiranje kod povišene temperature, a isto važi i za nemasno meso, ribu, mahunarke i cele žitarice.
Naravno, organizmu koji se bori protiv infekcije mogu da pomognu i namirnice koje sadrže probiotike, poput jogurta i kefira.
BONUS VIDEO:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.