Urinarne infekcije kod dece nisu neuobičajene, a u daljem tekstu saznajte šta je infekcija urinarnog trakta, zašto se javlja, koji su simptomi i postoji li prevencija.

Šta je infekcija urinarnog trakta

Infekcija urinarnog trakta može da se desi u gornjem ili donjem delu urinarnog trakta. Urin koji se nalazi u bubrezima, mokraćovodima i bešici inače ne sadrži nikakve bakterije. One su inače prisutne samo na samom izlazu uretre (mokraćne cevi) i na koži oko otvora uretre. Kada bakterije uđu u urinarni trakt, onda dolazi do infekcije.

Ukoliko bakterije dođu do bešike deteta, mogu da uzrokuju infekciju bešike, što se stručno naziva cistitis, piše portal Američke akademije porodičnih lekara aafp.org. Ova iritacija uzrokuje bolno mokrenje kod mališana, a može se javiti i osećaj peckanja prilikom uriniranja. Ponekad, deca usled infekcije bešike mogu da izgube kontrolu i pomokre se u gaćice. Obično se uz ovu infekciju ne javlja temperatura ili nije visoka ako se javi.

Ako bakterije od bešike stignu do mokraćovoda i bubrega, može se javiti infekcija bubrega, što se stručno naziva pijelonefritis. Ova infekcija je ozbiljnija od infekcije bešike jer ukoliko se ne tretira može da ošteti bubrege. Jedan od simptoma infekcije bubrega može da bude i povišena temperatura, a takođe se može javiti i bol sa jedne ili obe strane leđa.

Simptomi infekcije urinarnog trakta

Ponekad je urinarne infekcije teško prepoznati, naročito kod beba i male dece jer ne umeju da kažu kako se osećaju. Zbog toga je savet da se urade analize urina ako dete ima temperaturu duže od tri dana, a da se ne zna koji je uzrok tome. Povišena telesna temperatura, recimo, može da bude jedini simptom kod bebe koja ima pijelonefritis.

Starije dete možda će moći da vam kaže da oseća bol kada mokri. Mališani koji imaju iznenadnu potrebu da mokre i suzdržavaju se ili čuče kako bi sprečili uriniranje, možda imaju urinarnu infekciju. Ukoliko je u pitanju infekcija bubrega, prepoznaćete da je dete bolesno jer se javljaju umor, povišena temperatura, ponekad i mučnina i povraćanje.

Svakako, svi ovi simptomi mogu da se jave i u slučajevima nekih drugih zdravstvenih problema, ali ako sumnjate da dete ima urinarnu infekciju, najsigurnije je da ga odvedete kod lekara. On će nakon određenih testova moći da utvrdi da li su u pitanju bakterije i da prepiše odgovarajuću terapiju.

Prevencija urinarnih infekcija

Postoje neke dobre navike koje se tiču odlaska u toalet i higijene, koje mogu da smanje rizik od pojave urinarnih infekcija.

  • Naučite svoju devojčicu da se nakon vršenja nužde briše od napred ka pozadi.
  • Naučite svoju ćerku da spusti pantalone i gaćice skroz do čukljeva kada sedi na WC šolji. Ukoliko stopalima ne dohvata pod, stavite steper ispred WC šolje, kako bi mogla da udobno sedi naslonjenih nogu.
  • Naučite svog sina da skroz skine odeću kada piški kako njenog polni organ ne bi bio pritisnut odećom dok mokri.
  • Naučite dete da redovno piški. Objasnite mu da nije dobro da se suzdržava i odlaže vreme mokrenja jer često mokrenje može da smanji rizik od infekcija urinarnog trakta. Unošenje dosta tečnosti će pomoći da dete češće mokri.
  • Tretirajte konstipaciju jer to detetu može da daje iznenadnu potrebu za uriniranjem.
  • Naučite dete da potpuno isprazni bešiku kada piški. Dakle, nema mokrenja "na brzinu".
  • Dajte detetu antibiotike samo onda kada vam ih lekar prepiše. Antibiotici uništavaju dobre bakterije koje inače žive na koži genitalija. Kada nestanu dobre bakterije koje imaju zaštitnu ulogu, naseljavaju se štetne bakterije koje mogu da izazvu urinarne infekcije.

BONUS VIDEO:

Dečije gliste, pedijatar Divičič: kako ih porepoznati i tretirati Kurir TV

(Yumama/N. Z.)