Crevna viroza je rlo česta, posebno kod dece u kolektivima, a primetićete je po dijareji i grčevima u stomaku. Najčešće traje od tri do sedam dana, a uz to se mogu pojaviti i groznica, povraćanje, grčevi, dehidratacija, pa čak i osip.

Neki od razloga zbog kojih dolazi do ovih problema su infekcije virusima poput rota virus, bakterijama poput salmonele, i retko kada parazitima.

Pedijatar Milivoj Jovančević podelio je korisne savete za lečenje dijareje kod dece. Evo šta je potrebno uraditi u tim situacijama:

1. Više tečnosti nego obično

Nemoj prekidati dojenje, vodu (prokuvati pa ohladiti) treba davati sa hranom koja sadrži so, i pripremati hranu poput kašica i supa.

2. Rastvori oralne rehidracijske soli

Rastvore soli za rehidraciju treba davati i nakon korekcije dehidracije sve do prestanka proliva, čime se skraćuje trajanje infekcije. U slučaju povraćanja treba prekinuti davanje tečnosti na 10 minuta i zatim nastaviti, ali sporije.

3. Nastavite dojenje, podoji su češći

Tako se sprečava glad ali i dehidracija. Kod dece koja sisaju nastavite da dojite. Podoji treba da budu češći (podoji se skraćuju samo kod dece koja povraćaju).

Dojenje
Shutterstock Dojenje

4. Hrana bogata kalijumom je ključna

Detetu starijem od šest meseci valja uz mleko dati žitarice, povrće, meso, ribu, hranu koja sadrži kalijum (banane, paradajz, sokovi od svežeg voća). Hrana mora biti dobro skuvana, ispasirana, samlevena, svakom obroku valja dodati 5-10 ml biljnog ulja. Detetu treba dati hrane koliko želi, ponuditi mu najmanje svaka 3-4 sata.

Kako bi se oštećena sluznica crijeva oporavila, potreban je unos hrane. Pedijatar prof. dr. sc. Milivoj Jovančević savetuje kakva ishrana bi trebala biti kod dece sa prolivom:

"Po pravilu obroci treba da budu manji nego uobičajeno i nešto učestaliji. Hrana i piće ne bi trebalo da sadrže koncentrisane šećere - zato slatku hranu i napitke ne treba davati. Može se davati voće koje nije slatko (jabuka, banana), kuvano povrće i meso (supe, variva) uz dodatak maslinova ulja, žitarice (hleb) i mlečne proizvode (svež sir, jogurt, kefir, kiselo mleko, putar). Prženu, masnu i začinjenu hranu ne treba davati. Dojenčad koja su isključivo na majčinom mleku ili na dohrani nastavljaju sa uobičajenim režimom hranjenja".

(Yumama)