Leto je idealan period za odvikavanje deteta od pelena, ali ono na šta treba da obratite pažnju jeste da li je zrelost deteta dosegla nivo koji podrazumeva kontrolu bešike i creva. Optimalan period za odvikavanje je 18-24 meseca, ali je individualno i zavisi kako od deteta, tako i od roditelja.

Dete može da počne sa odvikavanjem od pelena kada počne i samostalno da hoda, jer u tom periodu već može da kontroliše svoje potrebe.

Znaci da je dete spremno za skidanje pelena:

  • Otvoreno kaže da mu pelena smeta i da želi da je skine
  • Skida pelenu i seda na nošu
  • Posle velike nužde traži da mu skinete pelenu i očistite ga jer mu smeta
  • Samo traži da sedi na noši.

Montesori škole koriste prirodne načine učenja jer ne žele da se deca ponašaju dobro iz straha od kazne, one žele da deca čine ispravne stvari jer shvataju uticaj postupaka na ponašanje. Oni imaju i odličan pristup kada je odvikavanje od pelena u pitanju, predstavljamo vam njihove savete koji će vam možda olakšati taj period.

Montesori saveti za odvikavanje od pelena:

1. Promenite pelenu čim primetite da je mokra i objasnite detetu zašto to radite

Dete najpre treba da razvije svest da mu je pelena mokra i da je zbog toga menjate, kako bi vašem detetu bilo prijatno. Ovo je prvi korak u odvikavanju. Zatim, treba izbegavati negativne faze tj. negativne reči, čak i kod menjanja pelena i u najmlađem uzrastu. Nikada ne treba reći pelena je grozna i smrdljiva, jer kod deteta može izazvati stid i sram i vaše dete se može osećati loše u vezi sa svojim telom. Menjanje pelena neka bude timski rad i neka vam dete sudeluje u presvlačenju.

Beba, presvalačenje, pelene
Shutterstock Menjanje pelena bebi

2. Počnite da menjate pelenu u stojećem položaju ako dete stabilno stoji

Promenite položaj za menjanje pelena, a najbolje bi bilo da to radite u kupatilu kako bi bili svesni da je baš tu mesto za promene.

3. Pustite dete da nauči samo da skida pantalonice

Ova veština je od ključnog značaja, jer kad dete počne stabilno da stoji, pravo je vreme da nauči da se skida, jer će mu to omogućiti lakše i brže skidanje pri odlasku u toalet.

4. Ponudite mu da sedi na nošu, ali pitajte ga da li to želi.

Nakon presvlačenja detetu ponudite da sedne na nošu, čak i ako odgovor glasi 'ne', nastavite da mu nudite. U jednom trenutku će možda pristati iako možda neće sedeti dugo, to je dobar početak da usvoji ideju o sedenju na noši.

Dete, noša
Shutterstock Devojčica uči da koristi nošu

5. Podsetite ga da treba da koristi nošu i upotrebite rečenicu 'Vreme je za nošu'

Kada procenite da je dete spremno da koristi nošu koristite frazu 'vreme je za nošu', moguće je da će detetov odgovor biti 'ne', ali to je zato što se faza negativizma i faza odvikavanja od pelena preklapaju.

6. Nema nagrada niti puno pohvala

Montesori pristup ne uključuje kazne, nagrade niti posebno pohvaljivanje. Previše pohvala može dete staviti pod prejak pritisak, što može prouzrokovati anksioznost i stvoriti otpor. Radije mu stavite do znanja kako ste primetili da je obavilo nuždu u toaletu, bez previše emotivnog iživljavanja.

7. "Spreman/a si za gaćice"

Kada odlučite da svom detetu skinete pelene i obučete gaćice, onda neka tako bude i kod kuće i napolju. Nemojte da vraćate pelene nikako jer ćete ga tako samo zbuniti. Na početku nudite dete na svakih pola sata na nošu, a kasnije će se to vreme produžiti.

dete i more.jpg
Shutterstock Dečak u kupaćim gaćicama

8. "Čini mi se da su ti gaćice mokre, hajde da ih presvučemo"

Čak i kada se dete potpuno odvikne od pelena, desiće se da se nekada upiški. Nemojte u tim situacijama da izgledate ljuto, budite blagi i kažite: 'Hajde da presvučemo gaćice, mokre su'.

(Yumama)