Obučavanje dece na nošu je nekada veoma komplikovan zadatak. Čini se da bezobzira koji metod da pokušate, oni ne žele da se odvoje od svojih pelena. Nekada roditelji pomisle da ta faza nikada neće proći, ali verujte da niko nije krenuo u školu sa pelenama, svi ih skinu pre ili kasnije, u zavisnosti od toga kada su spremni.

Jedna pedijatrijska sestra otkrila je glavne greške koje roditelji prave kada treniranje dece za korišćenje noše u pitanju.

"Roditelji ne znaju da greše jer prate savete koje su im dali prijatelji ili porodica, a koji su zasnovani na mitovima ili pričama starih žena. Kada saznate koje su to greške i znate kako da ih izbegnete, obuka vašeg deteta će biti mnogo lakša", rekla je.

Ona je objasnila i da deci od 18 meseci do dve godine bešika postaje veća, što znači da mogu da ostanu suvi oko dva sata.

"Ako dete vodite u toalet svakih 30 minuta, svakih sat ili svakih sat i po, ono što tražite od njega je da isprazni delimično punu bešiku. Umesto toga, vodite svoje dete u toalet svaka dva sata", rekla je.

Ovo su greške koje roditelji prave kada je u pitanju korišćenje noše:

Predugo sedenje na noši

"Vaše dete treba da sedi na noši najviše pet minuta", rekla je pedijatrijska sestra.

To je zato što sedenje na noši mogu da smatraju malom kaznom ako su naterani da sede dugo. Ono što je takođe bitno jeste da ne dozvoljavate detetu da radi druge stvari kao što je gledanje televizije dok sedi na noši.

"Dok sede na noši i gledaju televiziju, oni zapravo ne rade na toj veštini za koju ih obučavate", objasnila je.

Dete, noša
Shutterstock Dečak na noši

Pitate ih da li žele na nošu

Postoji dva razloga zbog kojih ne treba da ih pitate da li žele da idu na nošu. Prvi je zato što ne znaju kakav je osećaj kada treba da odu, a drugi jer ne žele da prekinu bilo kakvu zabavu kako bi otišli da sednu na dosadnu nošu.

Umesto toga, potražite znakove koji pokazuju da je vreme za nošu, kao što je držanje nogu skupljenih ili hvatanje za pišu, i preformulišite to u "vreme je za nošu", što im u suštini ne daje mogućnost da kažu ne.

Neka osete da su mokri, ali neka ne prave nered

Da bi vaše dete uspešno znalo da ide na nošu, mora da zna kakav je osećaj kada je mokro. Pelene su previše dobre i upijaju tečnost a da ne izazivaju nelagodu vašem detetu. Zbog toga je pedijatrijska sestra otkrila super trik.

"Obucite im gaćice ispod pelene, tako da mogu da osete kako je to kada su mokri, a da ne prave nered po kući", rekla je.

Dete, noša
Shutterstock Devojčica uči da koristi nošu

Preterano reagovanje na nezgode

Nezgode se dešavaju i sve je to normalan deo procesa.

"Ono što je važno da znate je da način na koji reagujete na te nezgode može imati ogroman uticaj na uspešnost korišćenja noše", rekla je pedijatrijska sestra.

Pokušajte da izbegnete nervozu kada vaše dete pravi nered i ostanite mirni, inače bi mogli da počnu da se plaše da koriste nošu.

(Yumama)