Iako danas većina stručnjaka predlaže da kada krenete sa skidanjem pelena, odjednom skinete i noćnu i dnevnu, mnogi roditelji ipak idu 'korak po korak'. Većina prvo skida dnevnu pelenu, a kada se to utvrdi onda je vreme da se pređe na sledeću fazu - skidanje noćnih pelena i spavanje bez njih.

Ovo su neki važni saveti koji vam mogu pomoći:

1. Ne žurite. Postepeno se navikavajte. Ako dete jasno stavi do znanja da još nije spremno, ne insistirajte odmah već odložite to na neko vreme. Posle nekoliko dana pokušajte ponovo.

2. Pre spavanja ne dajte da pije puno tečnosti

3. Pre nego što ode da spava, pustite dete da sedi na noši

4. U očetku ostavite upaljeno svetlo u toaletu, a noćno svetlo u spavaćoj sobi. Tako se beba može probuditi i sama otići na nošu.

5. Po buđenju je stavite na nošu, bilo da je dete tražilo ili ne

6. Vaša beba se probudila suva? Obavezno je pohvalite, obratite pažnju na suv krevet.

Devojčica, spavanje, dete, spava
Shutterstock Devojčica spava

- Ako se beba redovno budi sa mokrim pelenama, odložite skidanje noćnih pelena još malo. Ne brinite, samo je koristite noću dok ne postane suva. Kada se dete probudi suvo par noći, možete bezbedno da je skinete.

 Odvikavanje deteta od pelena je lako, ali je glavna stvar da ne žurite i ne slušate 'prijateljske' savete okoline. Sačekajte da dete bude fiziološki i psihički spremno da odustane od pelena, i smelo je uspavaj bez njih!

(Yumama)