Majke i bake će vam sigurno reći da što pre dete odviknete od pelena, to je bolje. To je zato što su se ranije nosile platnene pelene za višekratnu upotrebu koje su se morale prati, sušiti i peglati u nedogled. Zbog toga je želja da se dete što pre navikne da koristi nošu potpuno opravdana.

Danas većina pedijatara savetuje da je najbolje da detetu skinete pelene sa dve ili dve i po godine, jer tada mogu da prepoznaju svoje potrebe i da počnu da traže nošu.

Najvažnije je strpljenje i nežan stav prema bebi, a mi vam predlažemo 3 metode koje vam mogu pomoći da lakše pređete sa pelene na nošu.

Pre nego što počnete sa svim, upoznajte bebu sa nošom. Objasnite joj da će od sada tu piškiti i kakiti i pokažite mu neke signale kojima može da vam kaže da je vreme za nošu.

Dete, noša
Shutterstock Mama uči devojčicu da koristi nošu

Metoda sa hulahopkama

Računajte na to da ćete nedelju do dve koristiti pelene samo noću ili kada idete u šetnju.

Kako ova metoda funkcioniše?

- Biće vam potrebna noša i najmanje 10 hulahopki.

- Obucite detetu hulahopke čim ustane i objasnite da tu nema pelena, pa ako poželi da piški ili kaki treba da vam kaže ili da jednostavno sedne na nošu koja uvek treba da je u videokrugu deteta.

- Prvih nekoliko dana očekujte da će nužde obavljati u hulahopke, ali morate biti strpljivi. Sačekajte 5 minuta, pustite ih da hodaju tako mokri kako bi osetili da je neprijatno.

- Posle 5-7 minuta operite dete i obucite suve hulahopke.

- Održavajte sobu toplom

Za 3-4 dana beba će već pokušati da traži nošu, a za nedelju ili dve, samostalno će sedati na nju.

Ovaj metod se smatra najefikasnijim, a loša strane je što će beba neko vreme hodati mokra, a to je nehigijenski, i više ćete čisti kuću i prati veš.

Dete, noša
Shutterstock Dečak uči da koristi nošu

Metod pozitivnog primera

Ova tehnika predlaže korišćenje primera starije dece (braća i sestre, prijatelji, deca iz komšiluka). Obratite pažnju na činjencu da starija deca ne koriste pelene. Želja za brzim imitiranjem dovešće vašu bebu do toga da sama ide na nošu, a pelene joj neće biti potrebne.

Dete koje ide u vrtić se još brže odviknu od nošenja pelene. Pričajte mu o tome da druga deca ne koriste pelene i sami sedaju na nošu, to će biti snažan podsticaj za vaše dete da ostavi pelene.

Metod igre

Ako u blizini nema druge dece, možete da koristite metod igre. To ćete uraditi tako što ćete uzeti bebine omiljene igračke i reći da su one sada velike da nose pelene. Stavite ih na nošu, a zatim pozovite bebu da to isto uradi. Možete joj i čitati knjigu dok sedi na noši kako bi odužili sedenje i kako bi beba obavila sve što treba. Dakle, igrajući se, dete će brzo naučiti da ostavi pelene.

Dete, noša
Shutterstock Dete uči da koristi nošu

(Yumama)