Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETE ODBIJA DA IDE NA NOŠU: Ovo je 7 znakova da još nije spremno za skidanje pelena

Autor Sandra Krstanović

Vi mislite da je vreme reći zbogom pelenama, a da li je vaš klinac spreman na to?

 dete plače na noši.jpg Izvor: Shutterstock

Potrošili ste na tonu pelena, dete je sve više nervozno kada treba da ga presvučete, svi vam govore da je vreme za nošu, ali u svemu tome najviše se pita vaš klinac da li je spreman za tako veliki korak.

Većina dece je spremna skinuti pelenu između 24. i 36. meseca života, ali neka deca su tvrdoglavija od drugih. Koliko god vi želeli detetu skinuti pelene, neće uvek biti kako ste zamislili.

Ovih sedam znakova ukazuju da treba pričekati sa skidanjem pelena:

Nije uznemireno što ima prljavu pelenu

Jedan od najvećih znakova da je dete spremno za nošu ili wc je to što im smeta mokra pelena. Ako toga nema, jednostavno još uvek nema dovoljno veliku motivaciju.

Stalno je mokro

Deca mlađa od 18 meseci još nisu fizički spremna zadržavati mokraću i stolicu ili prepoznati trenutak kada osećaju potrebu za mokrenjem. Ako dete ima već ustaljeni ritam kakanja i može izdržati barem dva sata sa suvom pelenom, to su znakovi da ima određenu fizičku kontrolu nad ovim radnjama.

Možda će vas zanimati

U potpunosti je nezainteresirano za nošu

Neka deca žele otići u kupatilu kako bi shvatila kako roditelji obavljaju svoj "posao" i imaju želju da sami isprobaju sedenje na "prestolu". Ako dete ne pokazuje takav interes, vaša upornost će potrajati dok ne zavoli nošu.

Ne može mirno sediti

Dete bi trebalo sediti na noši od 3 do 5 minuta, ali njima to izgleda kao čitava večnost posebno ako ih "ne drži mesto". Ako ne mogu tako dugo sediti, najbolje bi bilo pričekati dok im raspon pažnje ne bude malo duži.

Ne može samo skinuti gaće

U početku ćete naravno vi pomagati, ali čim dete bude tu radnju povezivao sa obavljanjem nužde brže ćete izbeći neprijatnost da se upiški.

Boji se wc-a ili noše

Ako vam se čini da se dete boji WC-a kao takvog, plaši se zvukova, čini ga nervoznim voda koja negde odlazi i slično moraćete odložiti skidanje pelena, i pre svega poraditi na prevazilaženju strahova.

Velike promene nisu idealan tajming za skidanje pelena

Ako se u životu deteta dogode bilo kakve veće promene poput selidbe, dolazak novog člana porodice, prelazak iz krevetića u krevet, proces odvikavanja od pelena bi trebalo odložiti.

Koliko god je ponekad teško čekati, budite uvereni da ćete na kraju dočekati taj trenutak.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica