Pored toga što stalno pratite da li beba dovoljno mokri i da pelena ne bude suva. Većina mama i tata posebno se izbezumi ukoliko oseti intezivan miris urina kod beba - da li ima razloga za brigu?

Snažan miris urina vaše bebe ne treba biti razlog za brigu ako se vaša beba ponaša uobičajeno, pokazuje znakove sitosti i boja urina je, unatoč mirisu, bleda.

Miris bebina urina ima određeni miris, a što deca postaju starija, sve se više u njemu osjeća miris amonijaka. Moguće je da intenzivni miris osećate samo zato što ste se više približili bebinoj peleni prilikom presvlačenja.

Ipak, ako osećate da je miris previše intenzivan u odnosu na ranije, obratite se pedijatru kako bi se uspostavilo je li reč o nekoj urinarnoj infekciji jer se i ona povezuje s jakim mirisom urina. Ako beba uz to ima povišenu temperaturu, svakako reagirajte čim pre.

Neka hrana i lekovi utiču na miris mokraće

Jedan od razloga intenzivnog mirisa može biti i to da beba ne dobija dovoljno mleka. U tom je slučaju mokraća koncentriranija, snažnije miriše i više nije tako bleda. Moguće je da u tom slučaju imate manjak mleka ili beba ne povlači dovoljno prilikom hranjenja.

U slučaju da dojite, moguće je da ste pojeli nešto što utiče na miris bebine mokraće, kao npr.beli luk. Neke majke tvrde kako je bebina mokraća menjala miris dok su koristile određene antibiotike.

Ponekad roditelji snažan miris mokraće vezuju uz rast bebinih zuba, ali ne postoje dokazi za te tvrdnje.

(Yumama)