Jedan od najcenjenijih ginekologa u Velikoj Britaniji dr Dejvid Ričmond veruje da će kasnijih trudnoća biti sve više, ali naglašava da nema koristi od ubeđivanja žena da treba da posvete porodici i majčinstvu ranije. Takođe, on je istakao da ovaj „trend“ smatra nepovratnim jer žene konačno ostvaruju svoja prava i uživaju u kvalitetnom obrazovanju i poštovanju sredine u kojoj žive, pa je odlaganje majčinstva prirodna posledica novih društvenih tendencija.

„Žene postaju sve ravnopravnije u društvenom, profesionalnom, finansijskom i korporativnom okruženju. Kada bi muškarci bili u istoj situaciji, isto bi se ponašali. U potpunosti to poštujem“, rekao je dr Ričmond.

Takođe, on je podsetio da mnoge žene svoje prvo dete rode nakon tridesete godine jer žele da budu profesionalno ostvarene i finansijski obezbeđene kada odu na porodiljsko odsustvo.

Ričmond, inače predsednik Kraljevskog koledža za ginekologe i akušere, napominje da je većina žena koje su odluče da se u ulozi majke ostvare nešto kasnije svesna rizika kojima se izlaže.

„Rekao bih da je to prilično svesna odluka“, kaže dr Ričmond.

Njegovi stavovi izazvali su lavinu komentara na Internetu. Pored žena koje su se obradovale jer je jedan tako poštovan stručnjak stao na stranu majki koje su svoju decu rodile kasnije i zato što konačno neko razume ženu 21. veka, javio se veći broj korisnika Interneta koji smatraju da je njegovo mišljenje pogrešno i da žene starije od 35 godina ne bi smele da donose decu na svet. Takođe, mnogi veruju da odluka o kasnijem roditeljstvu, zapravo, nije odluka već sila prilika zbog neadekvatnih partnera, a neki roditelji koji su to postali nakon 40. godine pobunili su se zbog Ričmondove napomene da trudnoća u srednjim godinama može predstavljati rizik po zdravlje.