Od jula 2018. godine do februara ove godine, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodica sa decom, ženama trudničko bolovanje nije ulazilo u obračun za porodiljsku naknadu. Odlukom Ustavnog suda je odlučeno da navedena odredba član 13. iz ustava 1. nije u saglasnosti sa Ustavom, što znači da će ubuduće u obračun za porodiljsku naknadu ulaziti i trudničko bolovanje, kao i da žene koje su u navedenom periodu oštećene takvom odlukom, mogu da traže obeštećenje.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda naglašeno je da je pravičnije usklađivati naknadu zarade na osnovu visine primanja tokom 18 meseci pre početka porodiljskog odsustva, bez obzira na to da li je trudnica imala komplikacije ili ne. Cilj ove promene je eliminacija nejednakosti i obezbeđivanje jednake finansijske podrške svim trudnicama.

Navedena odluka je objavljena u Službenom glasniku.

U Sl. glasniku RS br. 11/24 objavljena je odluka Ustavnog suda broj IUz-60/2021 kojom Ustavni sud utvrđuje da odredba člana 13. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom (Službeni glasnik RS, br. 113/17, 50/18, 46/21 – Odluka US, 51/21 – Odluka US, 53/21 – Odluka US, 66/21, 130/21, 43/23 – Odluka US i 62/23), u delu koji glasi: "odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće", ili i u delu koji glasi: "ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće", nije u saglasnosti sa Ustavom.

Na osnovu člana 168. stav 3. Ustava, odredba člana 13. stav 1. u delu koji glasi: "odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće", ili i u delu koji glasi: "ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće" Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, navedenog u izreci, prestaje da važi danom objavljivanja Odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku Republike Srbije".

Kako navodi između ostalog Ustavni sud u obrazloženju ove odluke:

"Za određivanje naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta relevantna je visina primanja koja imaju karakter zarade i na koja su plaćeni doprinosi u periodu od 18 meseci, ali se ovaj period ne računa isto u svim slučajevima tog odsustva.

Naime, kojih 18 meseci se uzima u obzir zavisi od toga da li je pre otpočinjanja porodiljskog odsustva žena bila privremeno sprečena za rad zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće ili nije.

Ženi koja nije imala komplikacija u vezi sa trudnoćom, za obračun naknade zarade uzima se u obzir 18 meseci koji prethode mesecu otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Nasuprot tome, u slučaju da je korišćeno tzv. trudničko bolovanje, za obračun naknade zarade za vreme porodiljskog i odsustva radi nege deteta uzima se u obzir 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće.

Dakle, pri obračunu naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta ne uračunava se period u kome je zaposlena žena bila privremeno sprečena za rad zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće i za koji je ostvarila pravo na naknadu zarade u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju u visini 100% od osnova za naknadu (prvih 30 dana na teret poslodavca a potom iz javnih prihoda)", navedeno je u odluci.

Sa druge strane, ženi koja nije koristila tzv. trudničko bolovanje, a u periodu od 18 meseci koji prethode mesecu započinjanja porodiljskog odsustva je u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju ostvarila naknadu zarade zbog privremene sprečenosti za rad iz nekog drugog razloga predviđenog članom 73. tog zakona, za obračun naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta uvek se računa period od 18 meseci koji prethode mesecu u kome je započeto porodiljsko odsustvo. Dakle, privremena sprečenost za rad nastala iz nekog drugog razloga predviđenog Zakonom o zdravstvenom osiguranju i po osnovu nje ostvareno pravo na naknadu zarade u skladu sa tim zakonom, ne utiču na način računanja relevantnog perioda od 18 meseci i u njemu ostvarenih primanja za obračun naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta.

BONUS VIDEO:

PREDRAG JE UZEO PORODILJSKO UMESTO ŽENE I EVO KAKO MU JE! On je jedan od 373 očeva koje su iskoristile ovo zakonsko pravo Kurir TV

(pravniportal.com/Yumama/N. Z.)