Dečiji rođendani su danas puno drugačiji nego ranije - organizuju se u igraonicama, sa animatorima i slatkim stolom koji mališanima posebno privlači pažnju. Na slatkim stolovima su često kolači, torte, popsevi imafini, ali ne bi bilo tako zabavno da nema figurica od fondana koja posebno oduševljavaju decu. Nažalost, tokom vikenda oko desetak mališana je završilo u bolnici baš zbog dekoracije na slatkišima!

Većina roditelja želi da obraduje decu tortom na kojoj se nalazi jestiva figura omiljenog junaka, ali ovde treba posebno biti oprezan jer neki dekorateri ukrase na tortama pričvršćuju čačkalicama i žičicama, što može biti opasno za decu.

"Roditelji, obratite pažnju na fondan dekoracije na tortama, mafinima, "cupcakes"… Kako bi figurice mogle zadržati oblik, dekorateri često ojačavaju figurice čačkalicama, stiroporom, žičicama… Par dece je sinoć završilo u Tiršovoj jer su progutali žičicu koja je držala uvo mede" - upozorila je jedna korisnica Tvitera.

Majka koja je za rođendan svoje mezimice naručila tortu i mafine u jednoj prodavnici torti podelila je na svom Instagram profilu šta se desilo. Prema njenim rečima sve je bilo u redu, dok njena ćerka nije pojela uvo mede koji je bio namenjen za sve klince koji su došli na proslavu prvog rođendana, piše Blic.

"M. nije jedino dete koje je pojelo žicu i nije jedino dete kome je snimljena žica na rendgenu danas! Bilo je bar desetak meda za koje se deca prvo razgrabe. Svaki meda ima dva uveta i zamislite dve metalne žice!" - napisala je ova majka.

Apelovala je na roditelje da proveravaju šta im deca jedu - "Jer ako jedna poslastičarnica stavlja žice u dečije kolače, ne smem ni da zamislim šta rade ostali!" - dodala je ona.

Deca na rođendanu pojela kolač u kojem se nalazila žica3.jpg
Instagram/Printscreen 

Jedan od njenih prijatelja je okačio na stori, koji je i ona šerovala, snimak rendgena deteta gde se vidi i žica u stomaku. Kako je otac jednog deteta koje je bilo na rođendanu rekao za "Blic", deca su na žice nailazila u kolačima koji su celi bili jestivi.

Majka je objavila i odgovor koji je dobila od ove poslastičarnice.

"Veoma nam je žao što se to sve dogodilo i razumemo vašu ljutnju. Na svakoj kutiji stoje napomene da se u figuricama i dekoraciji torte mogu naći nejestivi delovi, jer je to jedini način da se figurica napravi i da bi mogla da izgleda tako. U našim kolačima i tortama nema nejestivih delova, ali jednostavno u dekoraciji moraju da stoje ti nejestivi delovi (čačkalice, žice, stiropor) da bi se povezale figure. Nadamo se da su sva deca sada dobro, ako postoji nešto što možemo da učinimo javite" - napisali su oni u svom odgovoru.

Uznemirena majka je dodala i da su deca sada dobro i da nemaju tegobe, kao i da bi žica trebalo da izađe u roku od pet dana.

"Klinci gutaju sve i svašta i sve to na kraju izađe, čuvajte se jedino pljosnatih baterija, jer one mogu da ispuste litijum i naprave opekotinu na crevu. Stres kroz koji smo prošli dok na doktori nisu umirili je nemerljiv, kao i posledice zračenja. Iz tog razloga smo i podelili ovo sa vama kako bi bili još obazriviji jer ni mi nismo verovali dok nismo videli" - naglasila je ona.

Ona je apelovala na sve poslastičare da nađu drugi način kako bi figurice i dekoracija bili pričvršćeni i kako bi bili prilagođeni deci.

(Yumama/Blic)

BONUS VIDEO:

Beba džin TikTok/jackiekxhl