Pred punom salom pozorišta Madlenianum, održana je druga po redu konferencija o roditeljstvu Profi mama. Mnogobrojni roditelji proveli su ovu subotu edukujući se, u želji da budu što bolji u podizanju svoje dece. Neki od njih su čak i poveli svoju decu sa sobom.

Profi mama je na jednom mestu okupila regionalne stručnjake iz oblasti roditeljstva, koji su, svako iz svog domena, govorili o različitim temama važnim u ranom razvoju deteta. Snimak svih predavanja ovogodišnje Profi mama konferencije možete kupiti i odgledati u narednih 7 dana.

Šta smo to naučili ovog vikenda na Profi mama konferenciji?

Konferenciju su otvorili bračni par Bunčić, Ivana i Mirko, autori projekta Profi mama.
Na šaljiv način pozdravili su posetioce sa skečom o tome kako je Ivana došla na ideju o organizaciji konferencije o roditeljstvu. „Ma ko će da dođe na tu konferenciju?“, pitao je zbunjeno Mirko, a zatim su reflektori obasjali punu salu Madlenianuma i usledio je veliki aplauz.

Time je i simbolično prikazano da je sve veća svest u regionu o tome da je roditeljstvo veština koja se vežba i neguje, i da mnogi teže da budu što bolji i svesniji roditelji.

Uvodno predavanje održala je Ivana Muškinja, porodični psiholog na temu „Voliš li me još? Partnerski odnos kada dvoje postane troje.". Ove godine Profi mama konferencija je okupila znatno veći broj parova, koji žele da budu usklađeni u podizanju dece i da rade na održavanju svog partnerskog odnosa. ”Na listi želja vašeg deteta je da ima roditelje koji su slažu, nikad ne zaboravite to.”, u svom predavanju je istakla Muškinja.

KeyVisuals ProfiMama

Jovana Budima, edukant Integralne telesne psihoterapije, kroz svoje predavanje „Navikavaj je na ruke“ predstavila je zašto je odnos mame i bebe u prvoj godini dragocen, i da nikada ne može biti previše nežnosti i prisnosti, pogotovo u bebinoj prvoj godini. ”Niko nije isao na terapiju zato sto je neko bio previse tu uz nas. Deca koja nisu imala dovoljno roditeljske pažnje, neće prestati da vole nas, već će prestati da vole sebe.”, objašnjava Jovana Budima.

Prva panel diskusija bavila se temom “Zdravlje na usta (i kožu) ulazi”. Učesnice su bile Aleksandra Bezmarević, Hristina Lazarević Milošević, Nastasja Nedimović i dr Snežana Tomić. Kroz ovaj koji je vodila Aleksandra Petrovski prikazane su štetne strane nezdrave ishrane i kozmetike, kao i predlozi kako da u svoj život lakše uvedemo zdrave navike i čiste proizvode.

U nastavku programa govorilo se o tantrumima i emocialalnoj inteligenciji. Glorija Peranić, edukatorka roditelja i vaspitačica objasnila je zašto je važno dopustiti deci da jasno ispolje svoju emociju, i kako reagovati na tantrume.

U razgovoru sa dr Danijelom Vukićević učesnici su saznali više o slobodi pokreta, a značaju nesputanog kretanja deteta u bezbednom prostoru. Kroz predavanje “A doktorka reče - Ima skakanja po krevetu uveče!”, dr Danijela je predstavila svoj pristup u dečijoj fizikalnoj terapiji.

KeyVisuals ProfiMama

Kako bi što više roditelja uspelo da se organizuje i dođe na konferenciju, od ove godine bile su dostupne i porodične ulaznice, za oba roditelja i dete. A organizatori su u saradnji sa igraonicom Mokoša obezbedili zanimljive aktivnosti za decu. Brojni učesnici su rado izabrali ovu opciju, te je na ovogodišnjoj konferenciji Profi mama bilo više od dvadesetoro dece.

U drugom delu programa Smiljani Grujić, psihološkinja i psihoterapeutkinja održala je veoma interesantno predavanje „Kakva deca su potrebna roditeljima“. Ovo je jedno od predavanja koje je izazvalo najviše osmeha publike i najveći aplauz, a Smiljanu možete čuti i na predstojećoj konferenciji Novak Đoković fondacije - Roditeljske perspektive.

Ove godine akcenat je bio i na ulozi tata u vaspitanju, te je druga panel diskusija bila posvećena isključivo njima kroz „Zdravu priču sa tatama“, koju je vodila Dolores Milošev Erdeg, autorka podcasta Zdrava priča. Tate Srđan Dinčić, Miša Stojiljković i Dobrivoje Lale Erić podelili su svoje duhovite anegdote i poglede na roditeljstvo iz ugla očeva.

Na samom kraju konferencije, Irena Orlović, msc. psihoterapeutkinja, zaključila je program temom „I mi smo tako, pa šta vam fali“. Ovo fraza je jedna od trans-generacijskih poruka koje se nesvesno prenose decenijama, a Irena je na autentičan način objasnila zašto stari načini vaspitavanja nisu adekvatni.

Ako i vi želite da odgledate program druge Profi mama konferencije, snimak predavanja možete kupiti na sajtu www.profimama.rs po ceni od 2.900 rsd. Video snimak konferencije je dostupan do 31.3.2024.