U nedelju, 7. aprila, pravoslavni vernici obeležavaju Blagovesti, dan kada je arhangel Gavrilo javio Bogorodici "blagu vest", da će roditi Isusa Hrista. Ovaj praznik se uvek slavi na isti datum, tačno devet meseci pre Božića, i smatra se jednim od najvećih hrišćanskih praznika.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji javio da će u dubokoj starosti dobiti sina, Svetog Jovana Krstitelja, Preteču Gospodnjeg, arhangel Gavrilo javio se Prečistoj Devici Mariji u Nazaretu, i pozdravio je rečima: "Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama". Ovim rečima je Devicu Mariju obavestio da je izabrana da rodi sina božjeg, spasitelja ljudskog roga.

Zbog toga se Blagovesti smatraju velikim, važnim i radosnim praznikom, koji naročito obeležavaju žene zbog poroda.

Naime, smatra se da žene koje žele da rode, a ne mogu, na ovaj dan treba da se pomole pored ikone Bogorodice.

Prema narodnim verovanjima, smatra se da žene na ovaj praznikne treba da se češljaju, kao i da je poželjno da se umiju na reci ili potoku. Takođe, pošto je novi početak simbol ovog praznika, poželjno je da se na taj dan očisti kuća i izbaci sve što je nepotrebno.

Inače, Blagovesti su, pored Cveti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta.

BONUS VIDEO:

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN Kurir TV

(Yumama/N. Z.)