U novom istraživanju koje je ove godine sproveo Univerzitet u Virdžiniji učestvovalo je 9.600 mališana uzrasta od dve do pet godina. Na osnovu dobijenih podataka, naučnici su došli do zaključka da se pod redovnim konzumiranjem slatkih napitaka smatra svakodnevna doza koja varira između 29 i 236 ml. To utiče na povećanje indeksa telesne mase koji se najčešće koristi kao mera za određivanje prekomerne telesne težine ili gojaznosti deteta.

Naime, studija je pokazala da su petogodišnjaci koji redovno piju slatka pića izloženi većem riziku od prekomernog gojenja, dok su dvogodišnjaci, u odnosu na svoje vršnjake koji nemaju takvu naviku, u većem riziku od povećanja indeksa telesne mase.

Ostali faktori koji utiču na gojenje

Zanimljivo je i to da deca koja redovno piju slatke napitke, ne piju dovoljno mleka i gledaju televiziju dva sata više od onih mališana koji ne piju takva pića.

"Nedovoljna fizička aktivnost smanjuje potrošnju nataloženog šećera i samim tim utiče na gojaznost", rekao je istraživač Mark De Boer.

Utičite na decu da ne piju slatka pića

Roditelji i pedijatri ne bi trebalo da deci dozvoljavaju slatka pića, već da, umesto njih, deci daju vodu kako bi izbegli prekomerno nagomilavanje kilograma.

Pored toga što bi roditelji trebalo da utiču na decu, naučnici smatraju da treba da se promeni i nezdrava navika na javnom mestu kao što je škola.

"Obezbeđivanje zdrave hrane i redukovana količina sokova kod kuće, u školi i okruženju obezbeđuje detetu zdrave navike", rekao je Šarf.