U trudnoći se mogu javiti neki neobični simptomi i različiti bolovi, što najčešće zabrine buduće mame. To je sasvim razumljivo jer, kada u vama raste novi život, obraćate pažnju i na stvari na koje inače ne biste.

Zato, ako se desi da osetite bolove u gornjem delu stomaka dok ste u drugom stnaju, nemojte odmah da počnete da paničite. Ovi bolovi, istina, mogu da ukažu na neke ozbiljnije probleme, ali mogu da budu i potpuno bezazleni.

Recimo, na samom početku trudnoće je vrlo verovatno da osetite bol u gornjem delu stomaka, a usađivanje embriona u zid materice može da uzrokuje i slabo krvarenje, dok još i ne znate da ste trudni. Takođe, tokom trudnoće se ligamenti na stomaku istežu, pa i to može da bude uzrok manjih bolova.

S druge strane, ukoliko su bolovi u gornjem delu stomaka jači i traju dugo, naročito ako se uz to javljaju i vrtoglavica i krvarenje, važno je da se odmah javite svom lekaru. Evo na šta sve mogu da ukazuju bolovi u gornjem delu stomaka.

Vanmaterična trudnoća

Kod vanmaterične trudnoće se prvo javljaju bolovi u gornjem delu stomaka. Bolovi su jači ukoliko je došlo do pucanja jajovoda i ta situacija može da bude opasna po život žene. Vanmaterična trudnoća ne sme da se nastavi, već mora da se prekine operacijom ili injekcijama.

Pobačaj

Bolovi u gornjem delu stomaka mogu da ukažu i na pobačaj, koji se najčešće dešava u prva dva meseca trudnoće. Ukoliko je bol oštar, a naročito ako je praćen krvarenjem i osećajem slabosti, obavezno se javite lekaru jer sve to može da ukazuje na pobačaj.

HELLP sindrom

Ukoliko se bolovi u gornjem delu stomaka javljaju u kasnijoj trudnoći, to može da ukaže na HELLP sindrom, retko, ali potencijalno opasnu bolest. Hemoliza, povišene vrednosti enzima jetre i smanjen broj trombocita mogu da budu opasni po mamu, ali i bebu.

Prevencija i lečenje

Ne postoji nešto što bi moglo da spreči bolove u gornjem delu stomaka tokom trudnoće. Međutim, nekoliko stvari može da umanji bespotrebne bolove – recimo, izbegavajte brzo menjanje položaja i kupajte se toplijom (ali ne previše toplom) vodom kako biste umanjili bolove. Takođe, unošenje dovoljno tečnosti i adekvatan odmor će vam pomoći da sprečite onaj uobičajen, ali potencijalno jak bol u gornjem delu stomaka.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija

(Yumama/N. Z.)