Bolovi u stomaku tokom trudnoće mogu biti različite lokalizacije i u većini slučajeva ne kriju ništa preteće. U osnovi, ovo je normalna reakcija tela na povećanje težine i rast materice. Najnapetiji period trudnoće je prvo tromesečje, jer ovde može da se desi vanmaterična trudnoća, spontani pobačaj i slično. Takođe, u ovom periodu dešavaju se razne hormonske promene u telu - moraju brzo da se reorganizuju na novi način, što će im omogućiti da izdrže, rode zdravo dete bez problema, pa čak i uspostave pravilnu laktaciju. Štaviše, u svakoj od ovih faza postoji određeni hormonski skok, u kojem je emocionalno stanje trudnice često promenljivo.

Često se bol u donjem delu stomaka oseća tokom trudnoće u ranim fazama. Ako ne donose mnogo neprijatnosti, nema tragova krvi na vešu, kao i drugih simptoma moguće patologije ili bolesti, onda lečenje nije potrebno. Na početku trudnoće, takvi bolovi mogu biti povezani sa hormonskimpromenama- sa brzim rastom materice, a na kraju - sa pripremom materice za porođaj.

Bol u stomaku u prvom tromesečju

Ako stomak boli tokom rane trudnoće, onda to ne ukazuje uvek na neku vrstu patologije. Sa blagim bolovima koji se retko javljaju i brzo prolaze, ne treba da brinete. Ali za veću sigurnost, čim je test pokazao dve crtice, vredi kontaktirati ginekologa što je pre moguće. Ovo ne samo da će vam olakšati gnjavažu, već će vas i pripremiti za predstojeći događaj. Uz česte bolne, intenzivne i grčevite bolove, hitno je potrebno naći vremena i obavezno posetiti lekara. Na kraju krajeva, ovo može ukazivati na vanmateričnu trudnoću, koja će zahtevati hitnu hiruršku intervenciju. Pored toga, uzrok može biti i spontani pobačaj. Međutim, često, ali ne uvek, bol u stomaku je praćen bolom u donjem delu leđa i krvarenjem. Ako su svi pokazatelji trudnoće normalni, ali stomak i dalje boli, to se objašnjava vrlo jednostavno. Telo se obnavlja, tkiva koja podržavaju matericu postaju mekša, labavija, a sama materica raste i pomera se, što doprinosi peckanju i bolovima u donjem delu stomaka.

Bol u donjem delu stomaka

Bolovi u donjem delu stomaka tokom trudnoće, a posebno u kasnijim fazama, često su posledica unutrašnjeg pritiska, odnosno rastuća materica pritiska unutrašnje organe i na taj način narušava njihov punopravni rad. Crevo reaguje veoma osetljivo na hormone "trudnoće" sa smanjenjem pokretljivosti, kršenjem peristaltike, što je čest uzrok zatvora i nadimanja. Da biste to izbegli, potrebno je češće da se krećete, jedete hranu bogatu vlaknima (voće, povrće, hleb od celog zrna) i, naravno, pijete više tečnosti. Takođe, bol koncentrisan u donjem delu stomaka može biti izazvan uganućem usled brzog rasta materice ili može biti izazvan preranim odvajanjem posteljice. U poslednjem slučaju potrebna je hitna medicinska pomoć.

Osim toga, tokom trudnoće mogu se razviti nove ili pogoršane hronične bolesti, koje takođe mogu dati signale u donjem delu stomaka. To su holecistitis, crevna disbakterioza i drugi. U nekim slučajevima je indikovana hitna hirurška intervencija, pa je stoga vredno obratiti pažnju na najmanje promene u prirodi bola. Ako postoji i najmanja sumnja, hitno se obratite lekaru

Tonus materice

Tonus materice je bezbolna ili blago bolna kontrakcija materice. Ako trudnica oseti grč u donjem delu stomaka, stomak postaje kao kamen (ovo je posebno primetno u drugoj polovini trudnoće) - ovo je ton. Ton dijagnostikuje ginekolog tokom spoljašnjeg pregleda. Činjenica da je ton snimljen na ultrazvuku, suprotno uvreženom mišljenju, nije indikacija za lečenje i hospitalizaciju. Materica je mišićav organ i sasvim je normalno da se povremeno skuplja. Ključna reč ovde je periodično, i, naravno, bezbolno i na kratko. Sa tonusom materice, lekari preporučuju uzimanje horizontalnog položaja, ležeći na vašoj strani, a ponekad prepisuju i određenu terapiju.

Pripremne kontrakcije

Po pravilu, u kasnoj trudnoći postoje manji bolovi u donjem delu stomaka - to su pripremne kontrakcije. Tako se materica priprema za predstojeći porođaj. Kod nekih žena, materica počinje da se ovako "priprema" u 32. nedelji, kod drugih 1-2 nedelje, a neko ili ne primećuje ove slabe kontrakcije, ili to smatra normom, pa stoga ne obraća pažnju. Veoma je važno naučiti razlikovati preliminarne kontrakcije od pravih, onih koje počinju već na porođaju. Preliminarne kontrakcije traju nekoliko sekundi i nisu redovne, za razliku od pravih, i ne pojačavaju se. Primećeno je da je veća verovatnoća da će žene koje nisu rodile doživeti predkontrakcije nego višeporođajne žene. Ovakav bol se vrlo lako uklanja metodama bez lekova - možete samo duboko udahnuti, ležati i opustiti se.

Ginekološke patologije

Potrebno je hitno konsultovati lekara ako su ova stanja praćena krvavim ili smeđim vaginalnim iscedkom, bistrim ili zelenkastim vaginalnim iscedkom (mogu se ispostaviti da je plodna voda), ako bol traje nekoliko minuta, ne ublažavaju ga antispazmodici i samo se povećava kada se pojavi slabost, vrtoglavica itd. Jednom rečju, ako se stanje pogorša. Takvi simptomi mogu ukazivati na pretnju ili spontani pobačaj ili vanmateričnu trudnoću (kada je trudnoća u ranoj fazi, bol u donjem delu stomaka), prerani porođaj itd.

Drugi razlozi

Međutim, ne uvek se bol u stomaku kod trudnica javlja upravo zbog ginekoloških problema i posledica je trudnoće. Evo još nekih mogućih razloga.

1. Cistitis i druge bolesti ženskog ekskretornog sistema - Ureter se nalazi pored unutrašnjih genitalnih organa, jer se ovaj bol često meša sa "ginekološkim". Obično se bol u takvim slučajevima javlja iznenada, ima "ubodni" karakter. Bol u donjem delu stomaka je praćen čestim i bolnim mokrenjem. Urolog tretira genitourinarni sistem, daje određene preporuke, smernice i terapiju.

2. Problemi sa crevima: dijareja, zatvor, nadimanje. Treba napomenuti da su ovo česte pojave kod budućih majki. Zatvor je uzrokovan smanjenjem fizičke aktivnosti, pomeranjem unutrašnjih organa usled rasta materice, neuhranjenošću, nedovoljnim unosom tečnosti. Nadimanje je uzrokovano konzumacijom odgovarajućih namirnica, kao i sode. Ponekad je dovoljno otići u toalet da bi bolovi u stomaku nestali ako je u pitanju zatvor.

3. Trovanje ili infekcija rotovirusom. Njihovi simptomi su veoma slični. Obično sve počinje grčevitim bolovima u donjem delu stomaka, ponekad bol ide i do pupka. Zatim dolazi dijareja i/ili povraćanje.

4. Upala slepog creva. Ako ste trudni, bolovi u donjem delu stomaka ne ukazuju uvek na tonus ili na manje tegobe, to može biti simptom upale slepog creva, posebno ako je bol na desnoj strani, praćen temperaturom. Tačnu dijagnozu može postaviti hirurg. Ako bol ne nestanje i postaje sve jači, obavezno se javite lekaru.

Bol u gornjem delu stomaka

Bol u vrhu stomaka tokom trudnoće se uglavnom javlja u kasnijim fazama. Njihov uzrok je ista materica, koja stalno raste, polako počinje da stiže do gornjih organa peritoneuma. To pre svega pogađa jetru, žučnu kesu, želudac, pankreas, smetnje kod kojih dovode do simptoma kao što su podrigivanje, gorčina u ustima. Pored toga, veoma često u poslednjem tromesečju trudnoće, stomak izbacuje želudačni sok u jednjak, izazivajući priličnu nelagodnost. Da biste izbegli ove neprijatne trenutke, morate jesti uravnoteženu ishranu, koju treba jesti u malim porcijama. Poželjno je, naravno, isključiti prženo, začinjeno, previše slano i previše slatko.

Bolovi pri vršenju nužde

Peckajući bol u stomaku tokom trudnoće javlja se iz više razloga. Ovo može biti stagnacija fecesa u crevima, što takođe izaziva nadutost i zatvor. Inače, ovo drugo, u budućnosti, može postati jedan od uzroka hemoroida. Takođe je potrebno obratiti pažnju na intenzitet bola. Ako je slab, retko se javlja, onda se ne treba zadržavati na tome. Ali ako je bol jak, posebno oštar, potrebno je da se obratite lekaru. Akutni bol može biti posledica razvoja apendicitisa, upale žučne kese (holecistitis), pankreasa. Često, tokom punjenja bešike, buduće majke se žale na bolove u ovoj oblasti, koji postaju bolniji pri mokrenju, što ukazuje na cistitis.

Bol u stomaku levo

Bol u stomaku levo tokom trudnoće može biti uzrokovan raznim bolestima unutrašnjih organa. Oni mogu signalizirati različite lezije želuca i pankreasa, fleksuru slezine debelog creva i, zapravo, same slezine, kao i levog bubrega. Pored toga, bol lokalizovan u levoj strani stomaka je moguć kada se pojavi želudačna kila. Ukoliko bol traje,javite se lakru kako bi saznao pravi uzrok.

Bol u stomaku sa desne strane

Bol u stomaku desno tokom trudnoće najčešće se javlja kod oboljenja žučne kese, jetre, dvanaestopalačnog creva, desnog bubrega. Ako je bol praćen drugim simptomima, trebalo bi da se obratite lekaru. Na primer, simptomi upale žučne kese uključuju ne samo bol u desnoj strani stomaka, već i mučninu i povraćanje (koje se često mešaju sa toksikozom). Po pravilu, pridržavanje dijete bez soli uz potpuno isključenje masne, pržene i začinjene hrane pomaže da se nosite sa ovim problemom. Moguće formiranje peska ili kamena u bubregu.

Bol u stomaku pri hodanju

Često, stomak boli prilikom hodanja u trudnoći, uzrokujući neku nelagodnost. U osnovi, ovaj problem se tiče drugog i trećeg tromesečja trudnoće, odnosno onih perioda kada materica počinje da aktivno raste, što dovodi do promene centra ravnoteže. Ovo je jedan od razloga za takozvanu "pačju šetnju". Drugi razlog je omekšavanje zglobova koji se nalaze između karličnih kostiju. Tako se telo priprema za prolazak bebe kroz porođajni kanal. Da biste smanjili ili čak oslobodili bol, treba obratiti pažnju na položaj tela prilikom hodanja. Ispravan položaj trupa tokom trudnoće je povlačenje ramena unazad, pomeranje centra gravitacije sa prsta na petu,

Jak bol

Normalno, ne bi trebalo da postoji jak bol. Ali ako su se već pojavili, onda ih ne treba trpeti, neophodno je konsultovati se sa lokalnim ginekologom. Jaki bolovi mogu biti posledica vanmaterične trudnoće, abrupcije placente, pobačaja, prevremenog porođaja, kao i bolesti povezanih sa upalom i hroničnim oboljenjima unutrašnjih organa. Kada je bol jak, potrebno je zatražiti hitnu medicinsku pomoć.

Nemojte sami tumačiti simptome, tražiti rešenja na Internetu i trpeti bol, već pri svakoj promeni u organiozmu, posavetujte se sa lekarom.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Zašto se u trudnoći ne vidi stomak Tiktok/dr.karanr